szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lábszagot akarnak bevetni a maláriát terjesztő szúnyogok ellen brit tudósok. A bűzzel nem irtani próbálják, hanem csapdába csalni a kórhordozó moszkitókat.

A lábszaggal nagyot léphet előre az emberiség a malária elleni harcban, mivel igen ígéretes moszkitókelepcének tűnik. A trópusi betegségek londoni kutatói úgy találták, hogy háromszor jobban vonzza a lábszaggal átitatott zokni azokat a moszkitókat, amelyek magukban hordozzák a malária kórokozóját, mint azokat, amelyek nem terjesztik a betegséget. A szúnyogok zöme ugyanakkor nem maláriás, mindössze 1 százalékuk fertőzött.  

Ha sikerül olyan csapdát kifejleszteni, amely jól szelektálja ezt a "célcsoportot", akkor kevesebb moszkitó válhat ellenállóvá rovarölőszerekkel szemben. A kutatók a PLoS One című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban megjegyzik: az egyetlen módja annak, hogy a szúnyogok a rezisztensek legyenek az, ha kevésbé vonzódnak az emberi testszaghoz. Ez viszont szintén az emberek malmára hajtja a vizet, mivel kevesebbet fogják őket csipkedni moszkitók, ebből következőn a maláriás fertőzés is ritkul.    

A tudósok nem kérik lábszagdonorok jelentkezését, munkájuk következő lépése az, hogy megpróbálnak mesterségesen előállítani lábszagot. Ehhez meg kell határozniuk azokat a vegyületeket, amelyek a lábszag alapvető összetevői.  

Nagyon pontos szagszakértői munkára van szükség, mivel a moszkitók szaglása igen kifinomult. Van olyan sajtféle, amelynek illata megtévesztően hasonlít az emberi lábszagra, ám a moszkitókat nem csapja be: nem vonzódnak a bűzös tejtermékhez. A malária Afrikában még manapság is évente 600 ezer ember halálát okozza, főleg gyerekek az áldozatai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van