Áttörés szívbetegeknek: ilyen még nem volt Magyarországon

Áttörés szívbetegeknek: ilyen még nem volt Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert ültettek be a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, Magyarországon elsőként.

Magyarországon először kapott olyan pacemakert egy beteg, mely külső akkumulátorról tölthető. A feltölthetőségre azért volt szükség, mert a különleges szíverősítő pacemaker energiaigénye mintegy százszorosa a hagyományos készülékeknek.

Míg az eddigi szívritmus-szabályozók elemei 8-10 évente lemerülnek és cseréjükkor a beteget műteni kell, ennél a pacemakernél nincs szükség ilyen visszatérő beavatkozásra. Ez az új generációs pacemaker emellett egy új, a szívizmot erősítő elektromos ingerlést alkalmaz.

©

A műtétet egy 57 éves szívelégtelenségben szenvedő férfin végezték el. A beteg állapota a gyógyszeres kezelés ellenére sem javult, betegsége mindennapi tevékenységében már jelentősen korlátozta. A műtét, melyet dr. Merkely Béla kardiológus professzor, a klinika igazgatója végzett, jól sikerült. A férfit 5 nap múlva, javuló állapotban hazaengedték.

Az új generációs pacemakert (Cardiac Contractility Modulator) a világon eddig csak 6 országban (Németországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában és Csehországban) alkalmazták a szívelégtelenség kezelésében. A készülék ára 4,5 millió forint, az OEP a beültetést támogatja.

Magyarországon jelenleg körülbelül 35 ezer pacemakeres beteg van. A hagyományos készülékeket döntően a szívritmuszavarok és szívelégtelenségek kezelésére használják.