szerző:
hvg.hu

A férfiaknál is ketyeg a biológiai óra, ugyanúgy megbetegedhetnek mellrákban, mint a nők, sőt: egy férfinak is mindene megvan ahhoz, hogy tejet termelhessen. Az is kiderül, hogy egy bizonyos méret mégis lényeges. A Focus Online öt dolgot gyűjtött össze, amit kevés férfi tud magáról.

1. A gyűrűsujj hossza megmutatja a születés előtti tesztoszteron szintet

Egy férfi gyűrűsujja átlagosan hosszabb, mint a mutatóujja. A tesztoszteron felelős azért, hogy egy hímnemű embrió ujjai növekedjenek, minél magasabb a terhesség alatti tesztoszteron szint, annál nagyobb a növekedés. Mivel a gyűrűsujjakon több a tesztoszteron receptor, mint a mutatóujjon, ezért azok átalgosan hosszabbra nőnek a férfiaknál.

©

Tudományosan nézve egy férfi kéz akkor tekinthető férfiasabbnak, ha hosszabb a gyűrűsujj. Egy tanulmány ezen kívül arra a megállapításra jutott, hogy minél nagyobb a két ujj közötti méretkülönbség, annál szimmetrikusabbak a férfi arcvonásai és annál nagyobb hatással van a női nemre. Innen nézve talán mégiscsak számít valamit a méret.

2. A férfiaknál is ketyeg a biológiai óra

A női termékenységnek megvannak a határai, ám a férfiak még nagyon idős korban is képesek gyermeket nemzeni. A hímivarsejtek újratermelődnek, és éppen itt van a probléma is, ami egyre nagyobbá válik a kor előrehaladtával.
A sejtosztódás következtében ugyanis módosulhatnak a sperma progenitor sejtjei, rosszul másolhatják a géneket, vagy véletlenszerű génmutációk jöhetnek létre. Minél idősebb egy férfi, annál gyakrabban osztódtak már a hímivarsejtjei és annál valószínűbb a módosult génszekvenciák előfordulása.

©

Ez negatív hatással lehet a következő generációkra: minél később vállalnak ugyanis gyereket a férfiak, annál nagyobb valószínűséggel örökítenek át betegségeket, vagy fogyatékosságot okozó géneket. Egy tanulmány bebizonyította, hogy leginkább a pszichés betegségek, a hiperaktivitás, az autizmus és a különböző függőségek esélye nő meg ezzel a folyamattal.

3. A férfiaknak is van tejmirigyük

A férfiaknak ugyan nincs emlőjük, de tejmirigyük van. Ahogy a nők, úgy a férfiak is rendelkeznek mindennel, ami a tejtermeléshez szükséges. A tejmirigyek még az embrionális korban fejlődnek ki, azelőtt, hogy eldőlne, fiú, vagy lány lesz a megszületendő csecsemő. Ha az Y kromoszóma "győz", a tejmirigyek nem fejlődnek ki annyira, mint a női nemnél.

Ahhoz, hogy a tejtermelés beinduljon, a prolaktin nevű hormon is szükséges, a terhes nők szervezetében ez a hormon fokozottan termelődik. A prolaktin a férfi testben is jelen van, és gyermekük születésekor ennek termelése fokozódik. Ez önmagában azonban nem elég: hacsak nem áll fenn betegség, vagy a hormonháztartás hosszú távú befolyásolása, a férfiak nem képesek szoptatni.

4. Az erekciós problémák infarktus veszélyére figyelmeztetnek

A férfiak – a nőkkel ellentétben – sokkal egyértelműbb jeleket kapnak egy a jövőben bekövetkező szívinfarktusra. Ha ugyanis a vérárammal problémák vannak, az legelőször a legfinomabb erekben jelentkezik, ezek pedig a férfi nemi szervben találhatóak. Ha a péniszbe nem áramlik elég vér, erekciós zavarok lépnek fel. Az erekció során 20-100 százalékkal több vér áramlik a férfi nemi szerv ereiben, mint a normál állapotban. Ez a teljesítmény egyedülálló az emberi testben. Amit sok férfi azonban nem tud, az az, hogy a potenciával kapcsolatos zavarok néha a jéghegy csúcsát jelezhetik.

Gyakran a test más részeiben is érszűkületek vannak, amik megakadályozzák a vér áramlását. A potenciazavarok tehát olyan komoly veszélyekre is figyelmeztethetnek, mint a szívinfarktus. Az erekciós problémáknak így nem csak rossz oldala van, hanem tekinthetjük úgy is, hogy egy sokkal komolyabb betegség lehetőségére tudják hatékonyan felhívni a figyelmet, tehát életet is menthetnek.

5. A férfiaknak is lehet mellrákja

A férfi emlőmirigyszövet is tud úgy módosulni, hogy daganat legyen a következmény. Azt a kutatók még nem tisztázták, hogy miért tudnak a férfiak is mellrákosok lenni, egy azonban biztos: a férfiak mellében is lehetnek kitapintható csomók, és ugyanúgy begyulladhatnak, megkeményedhetnek a mellbimbók, mint ahogyan a nőknél. A diagnózis felállítása és a betegség kezelése is ugyanúgy zajlik: először kitapintással, majd ultrahanggal és mammográfiával vizsgálják a mellet. Pozitív lelet esetén gyakran a férfiakat is a nőgyógyászaton kezelik az erre specializálódott orvosok.

©

Jó hír azonban, hogy a betegség nagyon ritkán jelenik csak meg a férfiaknál. A Robert-Koch Intézet becslése szerint minden 600-adik férfi betegszik csak meg. Az előfordulás ritkasága miatt viszont sokszor csak akkor diagnosztizálják a betegeket, amikor már késő. Ha tehát valaki tapintható jeleket tapasztal, ne legyen rest felkeresni orvosát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról

Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról

„Olyan boldog vagyok” – egy nagyon régi dal újragondolva (videó)

„Olyan boldog vagyok” – egy nagyon régi dal újragondolva (videó)

Videó: törésteszten egy Trabant és egy régi Skoda

Videó: törésteszten egy Trabant és egy régi Skoda

Kiábrándító magyarázat van a kínai „Loch Ness-i szörnyre”

Kiábrándító magyarázat van a kínai „Loch Ness-i szörnyre”

Drónok harca: Olajválsághoz vagy háborúhoz vezet a szaúdi rakétatámadás?

Drónok harca: Olajválsághoz vagy háborúhoz vezet a szaúdi rakétatámadás?

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben