Homokviharba került a magyar luxusvonat Iránban

Homokviharba került a magyar luxusvonat Iránban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap ér haza a Nyugat-pályaudvarra az a magyar luxusvonat, amely október közepén indult el Iránba, a fedélzetén tehetős külföldi utasokkal. Homokviharba is kerültek, nagy volt a hőmérséklet-ingadozás, de a magyar kocsik állták a sarat.

A Jewels of Persia névre keresztelt luxusvonat november 9-én érkezik majd meg a Nyugatiba – közölte a MÁV Nosztalgia Kft.

A Golden Eagle és a Danube Expressz társszervezésében először október 15-én útjára indított luxusvonat célja Teherán volt, a szerelvény közlekedtetését és a szükséges vonatszemélyzetet a MÁV Nosztalgia biztosította.

A társaság szerint igazi vasúttörténeti kuriózum, hogy egy európai vonat eljutott Irán területére, ahol vendégszerető perzsa fogadtatásban részesült. Rendkívül változatos körülmények – magas hegyek, völgyek, alagutak, viaduktok – tarkították az útvonalat.

A kocsik először vettek részt kompolásban a Boszporuszon és a Van tónál, mely igazi kihívást jelentett a jármű kocsiszerkezetének.

A vonat Shiraz környékén sivatagi viharba került és bár a kocsikat megterhelte a nagy hőmérséklet-ingadozás, az éjjeli intenzív fűtés és a nappali klimatizálás, a flotta járművei kiállták az időjárási és domborzati körülmények próbáját – fogalmazott a cég.

©