Már az ötévesek is közömbösek?

Már az ötévesek is közömbösek?

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Pont úgy nem nyújtottak segítséget, mint a felnőttek.

Már az ötéveseknél is megfigyelhető a szociálpszichológiában bystander-effectnek nevezett (magyarra járókelői közömbösségként lefordított) jelenség.

Azaz, hogy vonakodnak segíteni valamely rászorulón, ha mások is jelen vannak, akik közbeléphetnek – állapította meg nemrég Maria Plötner, a lipcsei Max Planck Intézet pszichológusa és csapata.

A Psychological Science című folyóiratban közölt kísérletben 60 gyerek vett részt.

Festési feladatnak álcázott helyzetben kellett volna a vizet kiöntő kísérletvezetőnek segíteniük a feltakarításban – egyedül vagy két másik, de beavatott gyerek társaságában.

A kísérlet utáni interjúkból kiderült: a nagy többség felfogta, hogy a kísérletvezető segítséget kér, ennek a felelősségét viszont csak akkor vállalták magukra, ha egyedül voltak vele.

Azaz a felnőttekhez hasonlóan náluk is a felelősség megoszlásának észlelésével magyarázható mindez.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Hozzászólások