HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ha az életben meghozott döntési dilemmáinkat fontosság szempontjából kellene rangsorolni, a csúcson természetesen ott áll az „elköteleződjek-e valaki mellett?”. Igen válasz esetén jön a „jó, de ki legyen az?” problematikája, ami után már tényleg csak a „mikor” kérdése marad hátra. Csak?!

A család intézménye drasztikus átalakuláson megy keresztül a XXI. században. Az évszázadokig bevett minták nem szűntek meg teljesen, de olyan mértékig kitágultak a határok, úgy megváltoztak a funkciók és a szerepek, hogy a leírásra tett kísérlet is kétes kimenetelű.

És számos kérdés megválaszolatlan. Párosan vagy pár nélkül jó élni? Házasodjak, vagy maradjak az élettársi kapcsolatnál? Vállaljak-e saját gyereket, vagy fogadjak örökbe? Mikor szüljek? Legyen-e gyerekem egyáltalán? Monogám vagy nyitott kapcsolat a nekem megfelelőbb?

Igen, de nem most

Könnyű azt mondani – és mondják is sokan –, hogy a mai fiatalok egoisták, karrieristák, felszínesek, lusták. De valóban azok? Kutatások szerint a megkérdezett harmincas, illetve negyvenes éveik elején járó fiataloknak mindössze a 10 százaléka választja döntés eredményeként a szingli létet, az elsöprő többség tartós párkapcsolatra, családra, gyerekre vágyik, de ezt addig halasztja, amíg csak lehet.

Célszerű várni?
©

A pesti szlengben csak „kapcsolatfrásznak” nevezett jelenséget karrierkezdési hipotézisnek (carreer-entry) hívja társadalomelméleti szakirodalom. Eszerint a magas nemházasodási arány csak látszólagos, mivel nem a család intézményének elvetéséről van szó, csak a döntés időbeli kitolásáról. A szociológusok ezt azzal magyarázzák, hogy a munkaerőpiaci karrier kezdetekor nehéz megbecsülni, ki lesz a megfelelő státusú partner, tehát célszerű várni, amíg megleljük azt, akivel érdemes házasodni és családot alapítani.

Így kell élni, úgy kell élni…

A házasság intézményével kapcsolatos általános bizalomvesztés és a jól működő párkapcsolati modellek hiánya bizonyára nagyon fontos tényezője a halogatásnak. Ugyanakkor szerepet játszik a „túl sok lehetőség” problematikája is. Talán profán a hasonlat, de ahogy a hipermarketek végtelen hosszúnak látszó polcai közt elveszve toporog az a vevő, akinek nincs a kezében a bevásárlólista, úgy tévelyeg az életformák választéka között az a fiatal, akinek nincsenek fix támpontjai, vagy éppenséggel túl sok szempontot kell figyelembe vennie.

Az információ villámgyors terjedésének köszönhetően a világban fellelhető összes emberi együttélési mintáról van tudomásunk. A törzsi közösségekéitől a saját családunk mintáin át a legmagasabban fejlett civilizációs társadalmak elképzelt modelljéig. Ezeket a lehetőségeket nem tudjuk azonban tesztelni – ahhoz túl rövid az élet –, de még elképzelni is nehezen. Márpedig jelen vannak az életünkben, és észrevétlenül alakítják a gondolkodásunkat, viselkedésünket, ebből adódóan a párválasztási szokásainkat is. Ha akarjuk, ha nem.

Érdekli, hogyan alakul ki bennünk mégis a kötődés és az elköteleződés? Olvassa tovább Megyeri Zsuzsanna pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely valódi vágyainkkal, legbensőbb motivációinkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, páros belépőt nyerhet a budapesti Frida Kahlo-kiállításra. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!