HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Melyek azok a motivációk, amelyek mentén döntünk egy párkapcsolatban, sőt egy párkapcsolatról? Milyen tényezők határozzák meg viselkedésünket, netán másmilyen a férfi és a nő agya? Az evolúció – közelebbről az evolúciós pszichológia – sok mindenre választ ad.

Randevú. A férfi sokat beszél. Igyekszik minél érdekesebb témákról beszámolni, szórakoztató lenni, saját magáról, a céljairól, a státusáról, izgalmas dolgokat vonultat fel. Önreklámoz. A nő pedig hallgatja és – jó esetben – megerősíti.

Valószínűleg nem is sejtik, hogy a férfi éppen a Cyrano-effektust gyakorolja: a férfiak minél választékosabban és változatosabban, szellemesebben beszélnek az udvarlási periódusban. A Cyrano-jelenség párja a Seherezádé-effektus, amelynek lényege, hogy folyamatosan fenntartsa a férfi figyelmét. Régebben úgy gondolták, hogy a kapcsolatok elején a nők azért beszélnek kevesebbet, mert passzívabbak a férfiaknál. Mára már világos, hogy az elköteleződés startjánál a nő arra kíváncsi, mit akar a másik, milyen az érzelmi háttere, milyen típus és mik a szándékai. „Felméri” a férfit.

Eltérő célok

Messziről indítva: a kezdeti női hallgatásnak evolúciós oka van, ami a szülői ráfordításból következik. A szex és az utódnemzés ugyanis a nő számára mindenképpen „költségesebb”. A terhesség, a szoptatás, a gondoskodás nagyobb befektetést igényel az ő részéről, ezért körültekintőbben kell eljárnia a párválasztás során. Ráadásul a nem kívánt terhesség, az abortusz sokkal nagyobb társadalmi elítéltséget is szül. Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor az evolúciós pszichológia szerint minden nemi különbség, motiváció és stratégia alapja, hogy a nőkből anya lesz, a férfiakból pedig nem.

Női- és férfiagy

„A nemi különbségekkel foglalkozó idegtudomány ma úgy gondolja, hogy nincsen, nem is volt eleve nőies és férfias agy, de vannak a nagy többségre jellemző nőies és férfias idegrendszeri működések. A férfi és a nő teste, biológiai és idegrendszeri működése sok tekintetben eltér, aminek a különböző szerepek magyarázzák a hátterét. Más az információfeldolgozás, a különböző érzelmi szűrők, az eltérő stresszre adott válaszok. Ezek a különbségek az evolúció során alakultak ki” – mondja Belső Nóra pszichiáter.

Hasonló agyak
©

Az evolúciós pszichológia szerint a nő elsődleges célja, hogy az utódok életképességét növelje. Másképp, hogy megtalálja a megfelelő partnert ahhoz, hogy fel tudja nevelni a gyerekeit, és azok sikeresek legyenek. A hímnem mozgatója ezzel szemben az, hogy minél több utódban terjessze el a tulajdonságait. A fentiek miatt adott a konfrontáció: a nők nagy többségére a mai napig igaz, hogy fontosabb számukra a biztos érzelmi háttér, a férfiak pedig változatosabb szexuális életet szeretnének.

Ezeréves motivációk

A hosszú távú „eredeti” evolúciós cél viszont nem pusztán a szaporodási siker, hanem az erőforrások – ami ma elsősorban a pénz – birtoklása és biztosítása a szaporodási siker által. Ez régebben a sok gyerekhez, a nagyobb családhoz kapcsolódott. Ma viszont a párválasztást mozgató döntéseink többnyire nem kötődnek az utódnemzéshez. Miért tehát, hogy ugyanazok a motivációink, mint több ezer éve?

„Nem azért választunk magunknak vonzó, intelligens vagy gazdag partnert – nemtől függetlenül – mert sok gyereket akarunk, hanem mert ezek a tulajdonságok valamikor összekapcsolódtak a szaporodási sikerrel. Ezért rögzültek a pszichénkben és irányítják ma is a viselkedésünket. De alapvető motivációink továbbra is a létfontosságú erőforrások (táplálék, szexuális partner, társadalmi státus) megszerzésére irányulnak, anélkül, hogy ez befolyásolná az utódnemzést” – mondja a HVG Extra Pszichológiának Bereczkei Tamás professzor, az evolúciós pszichológia hazai kutatója.

Ki ne ismerné ezt az érzést?

Jó példa a nemek közötti különbségekre a féltékenység eltérő reakcióinak kialakulása az evolúció során. Egy férfinél – persze az apasági teszt megjelenése előtt – mindig csak valószínű volt, hogy ő az apa, míg a nőknél mindig biztos az anyaságuk. A nő félrelépésével viszont az apa elveszítheti genetikai képviseletét az utódokban, ráadásul előfordulhat az is, hogy értékes energiát és időt pazarol rájuk, miközben nincs is köztük vérségi kötelék.

A legjobb génekért
©

A lényeg itt evolúciós értelemben az, hogy anno azoknak a férfiaknak a génjei terjedtek el nagyobb arányban a népességben, akik éberen őrködtek társuk szexuális hűsége fölött. Az utódokban megsokszorozódó gének között ott voltak azok, amelyek a féltékenységgel kapcsolatos viselkedés kialakulásáért felelősek. A kulcsot a nők szerelemféltéséhez az adja, hogy a férfi az energiáját, az anyagi ráfordítását harmadik személyre fordítja, és esetleg nem csupán szexuális, hanem érzelmi viszonyba is bonyolódik vele – így veszélybe kerül az utódok felnevelése. Az ipari társadalom előtti családokban az apa hiánya komolyan veszélyeztette a gyerekek életben maradását.

Tartósan fennmaradnak

A közelmúltban elvégzett kutatások szerint is a férfiak többségének féltékenysége elsősorban a szexuális aktusra koncentrálódik – vagyis saját apaságukkal kapcsolatos – a legtöbb nőé pedig akkor erőteljesebb, ha férjük túl sok időt tölt együtt egy másik nővel – vagyis veszélybe kerülhet az anyagi ráfordítás.

„Mindenki hordoz evolúciós alapstratégiát, amire rárakódik a kulturális-szociális minta és elvárás, a családi háttér, valamint persze a személyiség is árnyalja a képet. Szexuális motivációink és nemi szerepeink szorosan kapcsolódnak őseink szaporodási és szülői viselkedéséhez” – fogalmaz Bereczkei Tamás, hozzátéve, hogy azok a pszichológiai folyamatok maradtak tartósan fenn, amelyek valamikor növelték az utódok számát. „Ma már ezek a lelki folyamatok általában nem befolyásolják a szaporodás különbségeit, de továbbra is irányítják döntéseinket és választásainkat.”

Schäffer Dániel

Vajon van még értelme a hosszú távú kapcsolatoknak? Ha érdekel a WMN válasza, kattints!

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melyben az evés lélektanával foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20 % kedvezményt kap vagy ajándékba kaphat kétféle könyvet: a Most élj! címűt vagy a Mit tenne Freud?-ot.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

Látványos PowerPoint prezentáció készülhet egy egyszerű dokumentumból

Látványos PowerPoint prezentáció készülhet egy egyszerű dokumentumból

A kamara szerint elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása

A kamara szerint elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása