HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Mind az alkalmi hűtlenségnek, mind a tartós szeretői kapcsolatnak különféle magyarázatai lehetnek. Gyakran a párkapcsolat súlyos problémái okozzák, ám a kép ennél sokkal árnyaltabb.

A közhiedelemmel ellentétben a félrelépések jelentős része nem csupán szexuális jellegű, sokszor mély érzelmi szükségletek rejlenek a háttérben. Ráadásul ez más élmény, más intimitás, amely új és vonzó lehet. Gyakori, hogy a felek számára nemcsak a másik személye új, hanem az a szerep is új és kellemes, ahogy ők maguk viselkednek az új kapcsolatban. Olyan oldalukról ismerik meg saját magukat, amilyennel addig még nem találkoztak, és amely szerep számukra kellemes és vonzó. Akár úgy is érezhetik, hogy ebben a szerepben a megszokottakhoz képest sokkal inkább önmaguk lehetnek.

Az is gyakori, hogy a szeretői kapcsolatban sokkal nagyobb elfogadást kapnak az emberek a másiktól. A harmadik fél nagyobb empátiával és megértéssel fordul feléjük, illetve a törődés, gondoskodás, odafigyelés mind testileg, mind lelkileg is intenzívebb. Ez pedig vonzó és mélyen érintő lehet.

Sokszor a külső kapcsolatról a könnyű elérhetőség dönt, ha azt érezzük, hogy nem kell érte sokat tenni, és ezért nehéz kihagyni. Általában a kialakult szeretői kapcsolat sokkal kisebb ráfordítást igényel, mint a valódi párkapcsolat. Ugyanakkor a szeretői helyzet lopott ideje a valóságosnál jóval teljesebb intimitást és az elköteleződés illúzióját keltheti. Mindez sok fantáziára ad lehetőséget, miközben a kapcsolat mentes a napi problémáktól, konfliktusoktól. Így sokkal felszabadultabb és könnyedebb helyzetet teremt. A félrelépés millió oka közül most nézzünk meg négy konkrét példát.

Fanni és a régi barát

Fanni házasságban él. Nemrég előkerült egy régi barát, akivel sok régi emléket idéztek fel. És eközben Fanni engedte őt közelebb kerülni magához, mint azt korábbi barátságaiban tette. Ezen egyrészt ő is meglepődött, másrészt érezte, hogy mélyen kíváncsi arra, hogyan működik egy másik férfival, ő milyen érzéseket vált ki a másik férfiban, és hogy az érzelmei milyen mélységeket tudnak érinteni az új kapcsolódás által. A kapcsolatba egyre jobban és jobban belebonyolódott, egyre több ponton találtak egymásra a másik férfival, és ez egyre nagyobb lendületet adott számára. A külső kapcsolat természetesen a házasságát is válságba sodorta, mert a szeretői viszony egyre nagyobb szerepet kapott az életében és az érzéseiben is.

Milyen mélységekig?
©

Ekkor keresett fel, hogy segítséget kérjen. Beszélgetéseink során ráébredt arra, hogy a férjével a viszonya már régen kihűlt, és régóta vágyott egy másik férfival mélyebb és intimebb kapcsolatra, de nagyon bizonytalan volt abban, hogy ez lehetséges-e. Az új történet végül is igazolta számára, hogy lehetséges.

Mindezt megértve, ezen a ponton valódi döntés elé került: helyre akarja-e állítani a házasságát, szeretnének-e dolgozni azon, hogy közösen újra megtalálják az intimitást, vagy ezt inkább a szeretőjével szeretné építeni. Az is lehetséges, hogy ez az egész „csoda” a másik férfival csak illúzió, ami ugyanakkor kellő lendületet ad neki ahhoz, hogy megtalálja a számára valóban megfelelő kapcsolatot.

Péter és a kolléganő

Péter nem kapta meg a sok éve várt előléptetést, amelyért hosszú ideig keményen dolgozott. Ehelyett egy elbocsátási hullám során elvesztette a munkahelyét. Utána nem talált a tapasztalatához és a szakmai életútjához méltó állást, hanem csak a ranglétra alacsonyabb fokán tudott elhelyezkedni, ráadásul kicsit más területen, ahol még kezdőnek számított. A főnöke nála fiatalabb és nem túl kedves ember lett. A munka alacsonyabb fizetéssel is járt, ami még inkább kiélezte a konfliktusokat az anyagiak és a gyermeknevelés kapcsán otthon.

Ekkor jelent meg Bettina, a 14 évvel fiatalabb kolléganő, aki szakmailag és emberileg is felnézett rá. Ez nagyon megérintette Pétert, és egyre több időt töltött Bettinával, először csak a munkahelyen, sok tanáccsal és útmutatással segítve őt, majd idővel barátilag is egymásra találtak, amiből aztán szexuális kapcsolat is lett.

Nem akarta feladni
©

Péter azzal a gondolattal jött el hozzám, hogy bár Bettinával fantasztikus minden együtt töltött perc, a kapcsolatnak nincs jövője, nemcsak a házassága, hanem a korkülönbség miatt se. Emellett azt is érzi, hogy mindketten nagyon mások, ami a jó párkapcsolathoz nem adna valódi alapot.

Péter jelentős stresszt és kudarcot élt élete minden fontos területén. A munkahelyén nem szeretett lenni, mert méltatlannak érezte a helyzetét, a kollégáival és a főnökével sem volt jó a viszonya. Otthon is sok feszültség várt rá az anyagiak és a gyereknevelés miatt. Nem akarta feladni a házasságát. Ugyanakkor a Bettinával töltött idő eltávolodást jelentett számára a munkahelyi és a párkapcsolati stressztől. Miközben tudta, hogy a lánnyal való kapcsolatnak megvannak a korlátai, és nem tart majd örökké, képtelen volt lezárni, mert ez volt az egyetlen biztonságos és megnyugtató pont az életében, ahová visszavonulhatott.

Petra és a következő barát

Petra és Levente azzal jöttek el hozzám, hogy véletlenül kiderült: Petrának szeretője van. Miközben ez alapvetően rengette meg kapcsolatuk bizalmi alapját, Petra ragaszkodott Leventéhez, és szerette volna, ha túllépnek ezen. Beszélgetéseink során fény derült arra, hogy ez már nem az első eset, sőt Petra mindig úgy alakította, hogy ha véget ér a jelenlegi párkapcsolata, akkor azonnal legyen valaki, aki a párja lesz, és akivel biztonságban érezheti magát.

Ellentétes a gyermekkori elhagyatással
©

Nagyon félt az egyedülléttől, az elhagyástól (ezt a terápiában elhagyatottság-instabilitás sémának nevezzük), mert gyermekként olyan veszteségek érték, amelyek miatt mindennél fontosabb lett számára, nehogy elveszítse a szeretetet. Ezért alakította mindig így az életét. Ehhez más férfiakkal is érzelmi viszonyokat kellett kiépítenie, ami sok esetben szexuális kapcsolattal járt. Ez egyrészt garantálta neki, hogy ezek a férfiak nem csak a barátságát akarják, másrészt a szexuális kapcsolat által biztonságban volt, mert érezte, hogy a másik férfi is vágyik rá, ami pont ellentétes a gyermekkori elhagyatás élményével.

Olivér és a prostituáltak

Zsanett rájött, hogy Olivér rendszeresen igénybe veszi prostituáltak szolgáltatását, majd idővel az is kiderült, hogy a férfi könnyen kerül szexuális kapcsolatba nem csak hivatásos nőkkel. A férfi szereti Zsanettet, de gyakran nagyon erős szexuális vágyat érez, és ilyenkor felkeresi valamelyik szeretőjét vagy prostituálthoz megy. Ez mélyen megbántotta Zsanettet, miközben meglepő számára, hogy Olivér mégis miért ragaszkodik a kapcsolatukhoz.

A férfi magatartása kényszeres, függő szexuális viselkedést jelez. Gyerekként a családjában nehezen talált biztonságot és utat az önmegnyugtatásra. Idővel a szexuális ingerek ezt megadták számára, és ez a működésmód rögzült benne. Jelenleg is sokszor csak a szexuális élményekkel tudja csillapítani érzelmi feszültségét, vagy betölteni az érzelmi ürességet. Ezért amikor ezt nem tudja azonnal megkapni a párkapcsolatban, vagy éppen a párkapcsolati konfliktus okozza a feszültséget, akkor a szeretők révén igyekszik megnyugvást szerezni, illetve a prostituáltak igénybevétele adja a leggyorsabb biztos megoldást.

Az említett példákban a hűtlenségek okai nagyon eltérőek. A probléma gyökere az első esetben párkapcsolati gondok körül, a második esetben a stressz elől menekülésben, a harmadik és a negyedik példánál pedig a hűtlen fél lelki működésében keresendő.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, párterapeuta

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba február 26-án, ahol Dr. Belső Nóra pszichiáterrel és Füredi Krisztián szexuálpszichológus-párterapeutával beszélgetünk a tartós párkapcsolatról. Jegyek és infók itt.

©

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra: 20% kedvezményt kap vagy ajándékba kapja a Most élj! című könyvet. Aktuális számunkat meg is rendelheti.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos buszbaleset történt az M5-ösön

Halálos buszbaleset történt az M5-ösön

Karácsony Gergely a cicáját promózza

Karácsony Gergely a cicáját promózza

Bekerül az alapcsomagba a Pesti TV

Bekerül az alapcsomagba a Pesti TV