Vajon függő vagyok? Ez a 10 jel segít eldönteni

Vajon függő vagyok? Ez a 10 jel segít eldönteni

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Más függőségét viszonylag könnyen észrevesszük, de vajon meglátjuk-e az önmagunkét? Égetően fontos lenne, hiszen ez a szabadsághoz vezető út első lépése.

A függőség felismerésében segíthet, ha ismerjük azokat a klinikai súlyosságú tüneteket, amelyek lehetővé teszik a probléma súlyosságának becslését. (Szerhasználat lehet például alkohol- vagy drogfüggés, míg az addiktív viselkedés kötődhet szerencsejátékhoz, video- vagy számítógépes játékhoz, vásárláshoz vagy munkához. A falásroham vagy a túlevés hivatalosan nem tartozik ugyan az addikciók közé, de ugyanúgy ismétlődhet és kontrollvesztéssel járhat.)

Ezek az alábbiak:

1. A szándékoltnál nagyobb mennyiségű vagy hosszabb ideig tartó szerhasználat/addiktív viselkedés (kontrollvesztés)

2. A szerhasználat/addiktív viselkedés csökkentésére tett eredménytelen kísérletek (a probléma egyéni kezelésének kudarca)

3. Az adott viselkedésre fordított jelentős mennyiségű idő (a probléma egyre inkább uralja az egyén időtöltését)

4. Erőteljes sóvárgás a szerhasználat/addiktív viselkedés folytatására

5. A mindennapokban vállalt szerepekhez kötődő kötelezettségek elhagyása (az egyén képtelen eleget tenni a vállalásainak)

6. A szerhasználat/viselkedés annak ellenére folytatódik, hogy komoly interperszonális (pl. kapcsolatokban megmutatkozó konfliktusok), testi és lelki problémák lépnek fel következményként

7. Korábbi tevékenységek feladása (érdeklődés beszűkülése)

8. Szerhasználat/addiktív viselkedés kockázatos helyzetekben is (pl. ittas állapotban autóvezetés)

9. Tolerancia, vagyis a hozzászokás kialakulása (a kívánt hatás eléréséhez növelni kell a dózist/gyakoriságot)

10. Szer-, viselkedésspecifikus megvonási tünetek lépnek fel (pl. kézremegés, verejtékezés, székrekedés, hőhullámok, alvási problémák, ingerlékenység, szorongás stb.)

A tünetek száma alapján tudunk a súlyosságra következtetni. Két-három tünet esetén enyhe mértékű, négy-öt tünet esetén közepes súlyosságú, hatnál több tünet meglétekor pedig súlyos addikcióról beszélhetünk.

Kapitány-Fövény Máté pszichológus

©
Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba Veszprémbe, ahol Lukács Liza és Kapitány-Fövény Máté szakpszichológusokkal beszélgetünk az ital- és ételfüggőségről. Jegyek és infó itt.

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20 % kedvezményt kap vagy ajándékba kaphat kétféle könyvet: a Most élj! címűt vagy a Mit tenne Freud?-ot.

 


Hozzászólások