Tippek kiégett randizóknak

Tippek kiégett randizóknak

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Amikor a fásult, frusztrált társkereső inkább már nem próbálkozik tovább, amikor a lelkesedés helyébe közöny lép, reményvesztettség, bizalmatlanság üti fel a fejét, és az embert rettegés fogja el újabb randi gondolatára.

„Belefásultam, elegem van, nem bírom tovább… Mostantól nem randizom. Nem akarok hétről-hétre újabb emberekkel találkozni, nem akarok több futó ismerőst, új arcokat, akik pár óráig, napig elszórakoztatnak, de aztán mindkettőnk részéről feledésbe merül a másik énje” – írta egy randizós blog szerzője, amikor, a saját elmondása szerint, fájdalmas szakítás utáni egy éven át tartó online társkeresésen és úgy kétszáz randevún volt túl.

Sokan éreznek hasonlóan. Az internet lassan az ismerkedés első számú terepe – ez az érem egyik oldala. De a kapcsolatteremtés új terepe a játékszabályokat is átírta: a potenciális partnerek száma megsokszorozódott, ugyanakkor egészen kevés információ alapján kell eldöntenünk, érdekes lehet-e a másik. Az ember így találkát szervez találkára, remélve, hogy a nagy számok törvénye alapján egyszer csak megtalálja az igazit.

Dating burnout

A randikon a megfelelés kényszere szorongással és stresszel jár, az eleinte izgalmas és ígéretes helyzet pedig óhatatlanul csalódások, elutasítások sorát hozza magával, amit az érzékeny, önbizalomhiányos emberek kudarcként élnek meg. Mások számára a helyzet néhány hónap eredménytelen keresgélés után unalmassá, rutinszerűvé válik. Így egy idő után sokan feladják.

A népszerű pszichológia a munka világából kölcsönzött kifejezéssel dating burnoutnak, azaz randikiégésnek nevezte el a jelenséget, amikor a fásult, frusztrált társkereső inkább már nem próbálkozik tovább, amikor a lelkesedés helyébe közöny lép, reményvesztettség, bizalmatlanság üti fel a fejét, esetleg az embert rettegés fogja el az újabb randi gondolatára. Ha valaki hónapok, esetleg évek óta halmozza a találkákat, de hiába, ha sorra küldi az e-maileket a kiszemelteknek, de nem kap választ, ha már nem leli örömét az ismerkedésben, félresikerült randikról panaszkodik, vagy azt feltételezi, hogy mindenki megjátssza magát, és neki semmi esélye egy sikeres találkozóra, akkor előbb-utóbb utolérheti a kiégés.

A tapasztalatok szerint ez általában azoknál következik be, akik görcsösen igyekeznek társat találni (akkor is, ha még nem állnak készen egy új kapcsolatra), és akik úgy érzik, csak párkapcsolatban teljesedhetnek ki, vagy nincsenek tisztában önmagukkal és elvárásaikkal, de párt akarnak, bármi áron.

Tippek kiégett randizóknak

1. Tisztázza az elvárásait! Gondolja át, milyen kapcsolatot szeretne, és mérlegelje egy kívülálló szemével, mit tesz ezért. Ha rájön, hogy egyes cselekedetei nem viszik közelebb a céljaihoz, próbálja kiiktatni őket, és koncentráljon azokra, amelyek előrébb juttatják.

2. Hagyjon időt az ismerkedésre! Ha tetszik is a másik, ne lovalja bele magát rögtön, hogy megtalálta az igazit. A randevúzás célja, hogy kiderüljön, illik-e hozzánk valaki, ritkán dől el első látásra, hogy a nagy Ő-vel van-e dolgunk.

3. Tartson szünetet! Ha az online társkeresés már nem jelent örömöt, érdemes felfüggeszteni egy időre és kipróbálni valami mást. Mozduljon ki, sportoljon, iratkozzon be tanfolyamra, próbáljon új ismeretségeket kötni a társkereső oldalak világán kívül.

Kugler Judit pszichológus

Olvassa el a WMN-en, hogyan juthatunk el a teljes kiábrándultságig, és hogyan meríthetünk erőt az újrakezdéshez!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont. Választhatja azt is, hogy ajándékba kapja a Pszichológia dióhéjban című könyvet.

 Hozzászólások