HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Boldogabbak, erősebbek, rugalmasabbak, holott semmilyen szempontból sem egyszerűbb az életük, mint másoké.

Vannak, akik belerokkannak egy szakításba, és a probléma feldolgozása helyett valamilyen függőségbe menekülnek, mások jóval nagyobb veszteségeket szenvednek el, esetleg súlyos baleset történik velük, mégis nemcsak életben maradnak, de az élet élvezetére is képesek. Hogy csinálják?

A fenti kérdésre igen fontos választ adott Aaron Antonovsky amerikai szociológus és pszichológus, aki 1979-ben megalkotta a koherenciaérzés (Sense of Coherence, SOC) fogalmát. A koherencia-érzés nem személyiségvonás, hanem beállítódás, életszemlélet, amely segíthet nekünk abban, hogy nehézségek és szenvedéssel járó helyzetek és életesemények után is úgy érezzük, hogy élni érdemes, még ha sokszor nem is túl élvezetes.

Folyamatos interakcióban

A koherencia olyan élmény, ahol az ember és a világ folyamatos interakcióban van, az átélt vagy szemlélt eseményeknek pedig van értelmük, és összefüggésben vannak a személyes életcélokkal. Annak a meggyőződése, hogy van helyünk, szerepünk és célunk a világban, és ami velünk történik, soha nem a véletlenek értelmetlen játéka, hanem mindig okkal, jelentőséggel bír. Csak úgy érezhetjük, hogy tudjuk, kik vagyunk, és tudjuk, hol a helyünk ebben a világban, ha azt is tudjuk, mi a dolgunk és hová akarunk eljutni.

Azok a személyek, akik ezzel a beállítódással felvértezve élik az életüket, a nehéz élethelyzeteket, a kríziseket nem elkerülendő, hanem megoldandó problémának, sőt fejlődési lehetőségnek látják. Pozitív hozzáállásuk abból is fakad, hogy tudják: az ő kezükben van a gyeplő, képesek irányítani, uralni, befolyásolni az eseményeket, és számíthatnak külső segítségre is. Mindez lehetővé teszi, hogy az életüket derűsen és bizakodva, a problémákon felülemelkedve, rendszerben lássák.

A világ működése

A koherenciaérzés mint szemléletmód alapjait gyerekkorunkban tanulhatjuk meg, ugyanis akkor sajátíthatjuk el az első olyan stratégiát, amely a világ értelmezésében nyújt segítséget. A szülők válaszaiból és viselkedéséből ismeri meg a gyerek a világ működésének alapelveit, és tőlük lát példát arra, mivel jár emberként létezni.

Ha ezek az alapok nem tökéletesek, vagy nem megfelelőek, az nem azt jelenti, hogy kudarcra lennénk ítélve a személyiségfejlődésünk és az életcéljaink keresése során. A szülői példa csak alapot szolgáltat, de hogy mit építünk rá, az rajtunk múlik. A koherenciaérzés kialakításának alapja, a spiritualitás, illetve a spirituális gondolkodásmód is tanulható akár felnőttként is.

Olvassa tovább Dajka Emőke pszichológus írását
a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája: újrakezdés a bizonytalanság korában.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Debrecenben is lesznek 500 fősnél nagyobb koncertek

Debrecenben is lesznek 500 fősnél nagyobb koncertek

A fejtetvekkel is kibabrált, hogy a járvány alatt kevesebb a közös szelfizés

A fejtetvekkel is kibabrált, hogy a járvány alatt kevesebb a közös szelfizés

Meseszerűnek tűnik a salgói vár az MTI fotósának képein

Meseszerűnek tűnik a salgói vár az MTI fotósának képein