HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az idén 10 éves HVG Extra Pszichológia magazin szakértő szerzőit kérte fel, hogy meséljék el, hogyan lett belőlük pszichológus, pszichiáter, mi fogta meg őket a tudományterületben. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, egyetemi adjunktus írását közöljük.

A cím ismeretlen szerzőtől származó mondat, ami kissé szabadon értelmezve akár az ars poeticám is lehetne. Nem születtem szexuálpszichológusnak – úgy gondolom, lépésenként értem meg rá. Sőt, mielőtt ehhez a fejezethez – a testiséghez, szerelemhez – jutottam, rengeteg más kérdés is foglalkoztatott.

Ahogyan az újságíró szakma egyik mottója „a téma az utcán hever” – ugyanígy az élet is egy hatalmas nagy pszichológiai tankönyv. Kezdve a maga igazságtalanságával: hogy milyen családba, környezetbe, anyagi lehetőségek közé születünk, milyen tehetséggel, külsővel megáldva, és a sort még persze folytathatnánk.

Rendelje meg online!

Azt viszont, hogy mennyire nem ez a kulcs a boldogság kék madarának elcsípéséhez, bizonyítják a drogfüggő, öngyilkos sztárcsemeték – akikről pedig némi iróniával gondolhatnánk, hogy nekik csak megszületniük volt nehéz. Világra jövetelük pillanatától kezdve minden mások által vágyott „kincs” az ölükbe pottyan: hírnév, lehetőségek, jólét, gazdagság, tehetség, szépség. Vajon ők miben szenvednek hiányt? (Ez itt a költői kérdés helye: gondolhatunk szeretetre, szülői figyelemre, sikerélményre, motiváltságra, mások iránti bizalomra, felszabadultságra – a felsorolás folytatását az olvasóra bízom.)

Vagy megfordítva a kérdést: egy, a húszas évei elején járó fiatalember szerelmi bánatában öngyilkosságot követett el, kiugrott a negyedik emeleti lakásból, ám túlélte. Onnantól kezdve csodának tartotta, hogy kapott egy második esélyt. Igaz, egy életre tolókocsiba került, de végtelenül boldog volt, s imádta az életet! Sokan gondolják azt magukban, egészségesek, hogy na, én ekkor ugranék… Vajon mi az a plusz, amit megtanult? Amit ő tud, és mi nem?

A balesetek azonban más irányba is befolyásolhatják viszonylag állandónak hitt személyiségünket. Egy fiatal srác, aki a „társaság lelke” volt, vidám, szellemes, igazi jó barát, biciklisbalesete után – ahol a beton szó szerint legyalulta az arcát, teljesen torzzá téve azt – társaságkerülővé, befelé fordulóvá, ismerősei szerint „gonosz” emberré vált. Az élet millió árnyalata…

Engem a pozitív pszichológia fogott meg leginkább, majd igazi szenvedélyemmé a párkapcsolatok útvesztőjében való „bóklászás”, a remélt eligazodás vált. Nagyon szeretek szexuálpszichológus lenni: az élet egyik legszebb szeletét, két ember összekapaszkodását, egybeforrását, elköteleződését segíthetem – pontosabban elgörgetni a testi beteljesülés útjába került akadályokat. Leírhatatlan érzés, amikor az évek távlatában látom a pár boldogságát, évfordulóikat, vagy épp a babaérkezést a közösségi oldalakon.

Hevesi Krisztina
©

Ám tágabb kontextusban kell rátekinteni, mint elsőre gondolnánk, hiszen: a világon minden a szexről szól – kivéve a szexet, mert az minden másról... Ahogyan a szeretkezések elmaradása kikezdi a párkapcsolati harmóniát, ugyanúgy a megromlott viszony az együttlétek gyakoriságát is megritkítja. Sőt, egy hazacipelt munkahelyi konfliktus, meg nem oldott probléma, a stresszel való rossz megküzdés is kérdésessé teszi az aznap esti összebújást.

Mi az, ami segít felülemelkedni a mindennapi, apróbb konfliktusokon? Hát, persze, hogy sok esetben a humor! Nem véletlen, hogy a felmérések szerint igen előkelő helyen szerepel a párválasztás szempontjából lényegesnek tartott tulajdonságok listáján: a humor mindkét nem esetében az első három helyen végez. Az érzelmek katartikus felszabadulását, a feszültségek oldását kínálja, ezért is nevezik a humort „az elme mindennapos tisztálkodásának”, élettani hatásait tekintve pedig a „lélek kocogásának”.

Elmesélem végül azt a történetet, amelynek nagyrészt pszichológusi pályámat is köszönhetem. Tizenhét év körüli lehettem, s egy igazán forró júliusi napon két kimaradt járat után a tömött metrószerelvénybe igyekeztem feljutni, sokadmagammal. A szerencsés kiválasztottak közé keveredve ez már nem is volt választás kérdése, besodort a tömeg. Kapaszkodó nem jutott, de nem is kellett, hiszen megtartottak.

Nagyjából S-alakban álltam, orrom előtt párolgó hónaljak, a szerelvényben ingerült hangulat, pattanásig feszült, haragos, egymást taposó indulatok. Mind a két lábamon álltak, az oldalamba egy kosár fúródott. S ekkor váratlanul a bal lábam felszabadult, némi megkönnyebbülést élhetem át, ám egy másodpercen belül két láb versengett a megüresedett helyért – így már összesen hárman osztoztak az én két lábfejemen.

No, ez volt az a pont, amikor nem bírtam tovább – annyira groteszk volt a helyzet, hogy elkezdtem nevetni. A mellettem álló srác először döbbenten nézett rám (megártott nekem a meleg?), de kuncogásomat látva ő is elkezdte mulatságosnak értékelni a helyzetet – úgyhogy együtt vigyorogtunk.

Majd fokozatosan a közelünkben állók is bekapcsolódtak, s beindultak a viccelődések. A nevetés feszültségoldó, katartikus hatása működésbe lépett – elemi erővel szabadultak föl az elfojtott indulatok, pár másodperc alatt az egész kocsiban repkedtek a jobbnál jobb poénok. Amikor valaki leszállt, marasztalni próbáltuk, illetve sajnálatunkat fejeztük ki, hogy elhagy minket, itt hagy egy ilyen remek társaságot.

Mi történt? Érzelmi fertőzés – a pozitív hangulatok, emóciók is ragadósak, emellett átkereteztük a helyzetünket: ugyanazt a dolgot bosszantó és elviselhetetlen helyett mulatságosnak értékeltük. Mennyi pozitív lehetőség van benne, ha képessé válunk egyéni helyzeteinkben, illetve párkapcsolatunkban perspektívaváltással felülemelkedni a problémákon! Hát, én ekkor váltam a pszichológia szerelmesévé.

További önvallomások szakértőinktől: Minden problémának van megoldása és Bármit leemelhetek a polcról, de az a két könyv tilos.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai

Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai

Bezártak a kocsmák a járvány miatt, a britek az utcákon isznak tovább

Bezártak a kocsmák a járvány miatt, a britek az utcákon isznak tovább

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában