HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Sokkoló eredményekkel zárult egy amerikai vizsgálat.

Az újévi fogadalmak között előkelő helyen szerepelnek a több mozgással kapcsolatos elhatározások.

Ugyanakkor az amerikai Stanford Egyetemen nemrég lezajlott kutatás szerint a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha nem rágódunk az elégtelen fizikai aktivitásunkon.

A vizsgálatban 60 ezer amerikai válaszait elemezték. A személyek tényleges és szubjektíven megélt fittségét vetették össze a halálozási arányokkal, amelyeket a következő 21 évben kísértek figyelemmel.

Megdöbbentő statisztikára bukkantak: az emberek jól körülhatárolható csoportja 71 százalékkal nagyobb eséllyel halt meg a következő két évtized alatt, mint mások. Vajon az egészségesebbekről van szó?

Nem, hanem azokról a személyekről, akik fizikai aktivitásban alulértékelték magukat másokhoz képest – akár tévesen is. Ugyanis ez a hatás független volt a mérhető egészségi állapotuktól.

A kapcsolat a saját fizikai aktivitásról való negatív gondolkodás és a halálozás valószínűsége között mutatkozott. A Health Psychology című szaklapban megjelent tanulmány sokkoló eredményei elgondolkodtatóak, a testünk fittségéért tett erőfeszítéseink eszerint nem önmagukban határozzák meg egészségünket, az erről gondolkodásunk felülírhatja mindezt.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton