HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Nem, nem elírás. Vajon éhes vagy ideges?

Általános tapasztalat, hogy az éhségtől ingerlékenyek, idegesek leszünk. Olyannyira, hogy az angolban már saját szó is van az éhség kiváltotta dühös állapotra: a „hungry” (éhes) és az „angry” (mérges) egyvelegéből képzett „hangry”. Magyarul „mérhes”-nek szokás fordítani.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság nemrégiben az Emotion című lapban publikálta annak a vizsgálatnak az eredményeit, amelyben Jennifer MacCormack pszichológusdoktorandusz ennek az érzelmi állapotnak a kialakulását vizsgálta.

Szerinte két tényezőtől, a kontextustól és az éntudatosság szintjétől függ, hogy éhségünk hatására keletkező feszültségünket fizikai hiányállapotunknak tulajdonítjuk, és egyszerűen eszünk valamit, vagy más emberekkel és a helyzettel kapcsolatos ellenérzésként fordítjuk le magunknak.

Ez utóbbi esetben kerít hatalmába minket a „hangry” érzelem. A szituációtól egy lépésre távolodva, az érzéseinket végiggondolva azonban könnyen kizökkenthetjük magunkat a tévesen címkézett, felesleges mérgelődés felé vezető folyamatból – ez derült ki a több mint félezer önkéntes részvételével zajló kísérletekből.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"