HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Igaz, a férfiak ritkábban érzik úgy, hogy összetörték a szívüket – derül ki egy felmérésből.

Bár a nőket jobban megviseli a szakítás, mint a férfiakat, a felépülés teljességében is ők járnak élen, derül ki az amerikai Binghamtoni Egyetem és a brit University College London közös kutatásából.

Figyelemre méltóan sokan, 96 országból 5700-an vettek részt a felmérésben, amelyben szakításuk miatt átélt érzelmi és fizikai fájdalmuk mértékéről kérdezték őket.

Az Evolutionary Behavioral Sciences nevű lapban közzétett eredmények szerint a nők mindkét dimenzióban nagyobb szenvedésről számoltak be, mint a férfiak, ami jelzi, hogy intenzívebben élik meg az ilyen negatív időszakot.

Ugyanakkor a sebek begyógyulása után teljesebb felépülés megy végbe náluk, mint a férfiaknál, akik a történtek feldolgozása helyett inkább egyszerűen új fejezetet nyitnak az életükben, és továbblépnek.

Chris Morris, a kutatás egyik vezetője szerint mindez a biológiáról szól. Evolúciós távlatokban a nőknek – akik teherbe esve kiszolgáltatottakká válnak – erősebb érdekük fűződik az ideális partner megtalálásához és megtartásához, mint a férfiaknak. Ezért nagyobb a fájdalom is, amit a megfelelőnek vélt partner elvesztése felett éreznek.

Morris statisztikái szerint 30 éves korra átlagosan három szakításon esik túl az ember, ezek közül legalább egy mély sebeket is ejt.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelyben a külső-belső szabadsággal foglalkozunk.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!