szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 21. században Sherlock Holmes sem lenne csalhatatlan - állítja Michael Chabon amerikai író, aki A Végső megoldás (The Final Solution) című regényében feltámasztotta a híres detektívet.

Chabon már gyerekkorában nagy rajongója volt Sir Arthur Conan Doyle figurájának, tízéves korában írt róla fogalmazást és dícséretet kapott érte irodalomtanárától. A szerző számos sikeres regényt írt (Pittsburg rejtélyei, Fiatal emberfarkasok), de íróvá avatása valóban a Kavalier és Clay csodálatos kalandjai című könyvével történt. 2001-ben Pulitzer-díjat kapott érte, film lesz belőle, az író már meg is írta a 730 oldalas regényből a forgatókönyvet. A rendező Stephen Daldry lesz, Tobey Maguire és Nathalie Portman játssza a főszerepeket. Kavalier és Clay a 40-es években képregényt készítenek egy zsidóról, aki Európába utazik, hogy megküzdjön Hitlerrel.

Ugyanebben a korban játszódik a Végső megoldás. Sherlock Holmes már 89 éves, méhészkedik, fáj a lába, a világtól elzárkózva él, de a szimatát nem vesztette el. Ezért, amikor belép az életébe egy néma gyerek, aki Angliába menekült a nácizmus elől, ráadásul egy különös papagájjal, rögtön megérzi, hogy itt valami rejtély van. Megérzi, de megoldani nem tudja. 

"Ez a regény kulcsa,. A viktoriánus korban az embereknek más volt a viszonyuk a megismeréshez. Másképp értelmezték a világot és azt hitték: minden rejtélyt meg tudnak oldani. De Holmes túlélte ezt a kort és a mi korunkat a nem-megismerés uralja. Ő ugyanaz maradt, de az idők változtak. Holmes nem lehet csalhatatlan a 21. században. Megpróbálja megtalálni a megoldást, de csődöt mond. Ilyennek bemutatni a legendás detektívet árulásnak tűnhet, de nem az, sokkal inkább tiszteletadás és annak kutatása, hogy mit jelentett nekünk. Mindnyájan detektívek vagyunk, természetünkben van, hogy megértsük, rendezzük a ránk szakadó információ-tömeget. Mindnyájan keressük mindennek a magyarázatát" - magyarázta az író az El País című spanyol napilapnak.

A rendkívül aktív Chabon a detektívregénnyel párhuzamosan megírta a Pókember következő részének forgatókönyvét és több elbeszélést adott a The New York Times magazinjának.

Nők perelték be a legismertebb pornóoldalt az erőszakos videók miatt

Nők perelték be a legismertebb pornóoldalt az erőszakos videók miatt

Megkérdezte egy képviselő Matolcsyt, hogy normális-e, a jegybankelnök válaszolt

Megkérdezte egy képviselő Matolcsyt, hogy normális-e, a jegybankelnök válaszolt

Egy kínai cég több száz magyarról gyűjtött adatokat, de a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

Egy kínai cég több száz magyarról gyűjtött adatokat, de a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény