Az osztrák rablány megvette egykori börtönét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Natascha Kampusch megvásárolta a házat, amelyben nyolc és fél évig raboskodott.

A 20 éves osztrák lány nem szeretné, ha a gazdátlanul maradt családi házat lebontanák, ezért inkább megvette. "Különös dolog ez. Most fizetnem kell egy ház rezsijét, amelyben soha nem akartam lakni" - mondta Kampusch a Bunte című magazinban megjelent interjúban.

A strasshofi ház egykori tulajdonosa, Wolfgang Priklopil 1998 március elején elrabolta az akkor még csak 10 éves lányt. Egy ablak nélküli, tömlöcszerű pincehelységben tartotta fogva. Kampusch 2006. augusztus 23-án megszökött, Priklopil pedig még aznap öngyilkos lett.

A hosszú rabság olyan, "mint egy sötét folt a múltamban" - mondta Kampusch. "Mintha elvesztettem volna az emlékezetemet, most pedig már egy teljesen új életet élek." Az amstetteni vérfertőzési dráma azonban a saját sorsára emlékezteti és előhívja a nagy nehezen elnyomott érzéseket. "Összeszorul a gyomrom, amikor látom ezeket a képeket a tévében. Nagyon megterhelő." Az amstetteni rém néven emlegetett Josef Fritzl szerinte egy önimádó egoista.

Kampuschéknak egyébként van egy házuk Magyarországon is, a Vas megyei Nyőgéren. Erről a Vas Népe című lap számolt be még 2006-ban, amikor a lány megszökött a fogságból. A cikk szerint Natascha elrablása előtt a család gyakran járt Nyőgérre. 1998-tól aztán megritkultak a magyarországi látogatások. A családfő, Wolfgang Kampusch jó, ha évente egyszer megfordul a faluban, az elhagyott házba pedig már többször betörtek.