szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába a pénz és a hírnév, a betegségek a leggazdagabb hírességeket sem kímélik. Többen túlélték a halálos kórt, a rákot, de mindannyikuk életét megváltoztatta a betegség.

A betegségekkel foglalkozó amerikai weboldalak általában fenntartanak egy külön rovatot azon hírességek számára, akik túlélték a kórt, mondván “ha nekik sikerült, neked is fog”. Ezzel is erőt adnak a betegeknek. A mellrák elleni küzdelemben is számos sztár nevét említik az interneten, néhányukra akkora hatást gyakorolt a gyilkos betegség, hogy maguk is beálltak a rák elleni harcba segíteni.

Sheryl Crow azt állítja, minden félelem elszállt belőle az elmúlt három év során. Néhány nappal azután, hogy felbomlott Lance Amstronggal kötött eljegyzése, következett a rettegett diagnózis. Crow-n sikeres kisebb műtétet hajtottak végre, hogy eltávolítsák a rákos sejteket, de megelőzésképpen besugárzást is kapott. Az énekesnő a kétmillió amerikai mellráktúlélő egyike. “Mi vagyunk a bizonyíték rá, mennyire fontos a korai felismerés és az új kezelések” - írta Crow saját weboldalán. “Arra bátorítom a nőket mindenhol, hogy szenteljék magukat a jövőjüknek – menjenek el az orvoshoz és vigyázzanak az egészségükre” - javasolta az énekesnő, aki csatlakozott egy mellrák elleni kampányhoz is, aki a kutatásra fordított pénzek gyűjtésében is segít.

Crow-hoz hasonlóan Anastacia is úgy érzi, a mellráknak köszönhetően teljesen másképp látja a világot. A popdíva kezdődő daganatát egy mellkisebbítő műtéthez végzett rutinvizsgálat során vették észre, de a rossz hírek ellenére még leforgatott egy videóklipet. A forgatás után szinte azonnal a műtőbe ment, ahol kiderült, hogy az egyes fokozatú rák időközben kettes fokozatúvá rosszabbodott és gyorsan elterjedt. Egy hét és fél órás operáció során Anastacia mellének majdnem 40 százalékát eltávolították és újra formálták. “Naívan azt hittem, hogy az újraformálás csak olyasmi, mintha a krumplipürét kikaparnák az egyik oldalról és áttennék a másikra; fogalmam sem volt, mennyire fájdalmas lesz. Utána sírtam a fájdalomtól, nem akartam megmozdulni és az energiám teljesen lecsökkent” - számolt be a műtétről az énekesnő. Amikor a besugárzás és annak mellékhatásai is véget értek, Crowhoz hasonlóan, Anastacia is új albummal jelentkezett, az átélt tragédiát képes volt kreatív erőbe fordítani. A zenébe való visszatérés mellett saját alapítvány hozott létre, amellyel a mellrák ellen küzd.

Cynthia Nixon színésznő, akit valószínűleg a legtöbben a Szex és New York Mirandájaként ismernek, nemrég vallotta be, hogy két évvel ezelőtt mellrákot diagnosztizáltak nála. A szokásos “teljesen rutinszerű mammogram” vizsgálaton vett részt, de egyszer csak felhívta a nőgyógyásza. Bár Nixon természetesen megijedt, de “nagyon is tudatában volt a dolognak”. “Ha meg kell történnie, akkor az a legjbb módja, hogy meglegyen – hogy ilyen korán megtalálták és azonnal meg tudjuk oldani” - mondta a színésznő egy tévéműsorban. Nixon a gyerekeinek is beszámolt a betegségről. “Egyszerűen elmondtam nekik, hogy rákot találtak a jobb mellemben. Hogy nagyon kicsi, és még nagyon korán elkaptuk. Meg fognak operálni, kiveszik, aztán egy hat és fél hetes besugárzást is kapok minden nap. Ez az, ami a nagyinak is volt és minden rendben lesz velem” - mondta a színésznő a gyerekeknek. Bár Nixon nem hozta nyilvánosságra a diagnózist, amikor megbetegedett, mivel nem akart lesifotósokat a kórháznál, később mégis elvállalta az egyik mellrák ellenes kampány nagykövetségét.

A nemrég Budapesten koncertezett Kylie Minogue azt állítja, hogy nehéz volt betegéségéről beszélnie, de szerencsére mégsem tartotta titokban. Ugyanis egy ehhez kapcsolódó vizsgálat szerint Kylie a médiában sokat emlegetett diagnózisa, az arról szóló cikkek és beszélgetések után a mellrákvizsgálatok előjegyzési gyakorisága többszörösére ugrott. Könnyen előfordulhat tehát, hogy több nő is annak köszönheti az életét, hogy az ausztrál sztár nem titkolta el betegségét. Bár Kylie-t félrediagnosztizálták, mégis időben sikerült az orvosoknak közbelépni, és az aprócska énekesnő mára gyógyultan turnézik, de azért még nem teljesen nyugodt. “Nincs vége. Még mindig járok rendszeres ellenőrzésekre. Az út nem ért hirtelen véget. Ezért olyan nehéz beszélni róla.”

hvg.hu Tech

Hova tegyük a laptopot és a kamerát, ha utazunk?

Napjaink felhasználóinak utazás közben is szükségük lehet mobiltelefonra, fényképezőgépre, PDA-ra vagy laptopra, és ezeket megfelelő helyen kell tárolnunk, ha valóban biztonságban akarjuk tudni méregdrága kütyüinket. Nemcsak a mit, a mibe is fontos kérdés lehet ekkor.

hvg.hu Shake

Melleit mutogatta a miniszter asszony

Olaszországban egy volt topless modell kezébe adták az esélyegyenlőségi ügyek intézését. Mara Carfagna a kormányfő Berlusconi tévéjében is dolgozott.

MTI Tech

Újabb titkos ufóaktákat tettek közzé a világhálón

Köztünk vannak-e, értünk jönnek-e futurista repülő csészealjakon a földönkívüliek? Akit ezek a nyugtalanító kérdések izgatnak, az immár interneten is tanulmányozhatja az eddig szupertitkosnak minősített brit dokumentumokat, amelyek az ufókról az elmúlt évtizedekben felhalmozódtak.

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy

Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről