A szülés valamikor privát és teljesen intim dolog volt. Nem úgy mostanság, amikor egyre több sztár és híresség fotóztatja magát a terhesség utolsó stádiumában.

© Dripnet
A mottó: nincs mit szégyellni ezen az amúgy teljesen természetes dolgon, amit valamelyest még mindig tabuként kezelnek kifinomultabb körökben. Tény, hogy tabuknak nincs is helye a szülés körül, de vajon magazinok oldalára való-e ez az esemény?

Úgy tűnik, igen, mert trenddé vált, hogy az amerikai és angol kismama magazinok merész képeket mutatnak a szülés kellős közepén levő kismamákról, közelképeket a kitolási szakaszról. Most, hogy a digitális kameráknak, a kamerás mobiltelefonoknak és az internetnek köszönhetően az egész család, a rokonok, sőt barátok tucatjai is tanúi lehetnek – akár élőben is – a nagy pillanatnak, már nem számít az a pár százezer olvasó sem. A jelenség következtében a kismamák olyan aprólékos műgonddal készülnek a szülésre, amit valamikor csak az esküvőjükre tartogattak. Ez pedig azt jelenti, hogy a kiírt dátumhoz közeledve a kismama naptára egy-kettőre betelik időpontokkal a manikűröshöz, pedikűröshöz, fodrászatra, kozmetikára. Sokan még teljes intimgyantát is terveznek napokkal a szülés előtt.

Ez a szülés előtti cicoma sekélyesnek dolognak tűnhet néhány olvasónknak, annak, aki pedig már szült, borzalmasan naivnak, mégis van benne valami, hiszen a nők akkor érzik magukat a legsebezhetőbbnek, ha nem a legjobb formájukat hozzák. És hát mi lehetne annál kiszolgáltatottabb érzés, mint amikor a szülőágyon fekszik valaki, oltári fájdalmak között, miközben a teste legintimebb részeit vadidegen nővérek, szülésznők és doktorok tucatjai tanulmányozzák. Az, hogy a cicoma megnyugtató érzés a nőknek, bizonyítja az a tény is, hogy pár hete Jonica Padilha – a Sister gyantaszalonlánc társtulajdonosa – úgy intimgyantázott egy hölgyet, hogy annak már 10 perces fájásai voltak. Egy másik kuncsaftja, Nicolle Canone, pedig az egész szépségszalon rutinját a szülés dátumához igazította. És ezek az esetek egyre mindennaposabbak. Annyira, hogy Heidi Murkoff, a What to expect when you expecting című terhességi kézikönyvének az újabb kiadását egy egész fejezetnyi szépségápolási tanácsadással egészítette ki. Az írónő egyáltalán nincs meglepődve azon, hogy a kismamák frissen mosott hajjal és ápoltan készülnek a szülésre, de megemlíti, hogy azért ez egy viszonylag új jelenség.

„Szerintem fontos, hogy egy nő jól érezze magát a szüléskor. Hiszen ez egy olyan pillanat, amelyre örök életünkében emlékezünk, emellett videók és képek tucatjai készülnek rólunk, nem is beszélve a látogatókról. Ezért aztán nem árt, ha a legjobb formánkat hozzuk” – mondja az írónő a New York Post című amerikai napilapnak. Ha pedig az egész ügynek a gyakorlati oldalát nézzük, valószínűleg hosszú időre ez az utolsó manikűr és pedikűr, amit megengedhet az ember magának. Három-négy óránkénti szoptatás és egy síró kisbaba mellett ugyanis nehéz beütemezni a szépségszalonbeli időpontokat.

Ezért történhetett meg az is, hogy az egyik manhattani fodrászat tulajdonosa – aki tapasztalatból tudja, hogy a vendégek elmaradnak szülés után – nem is csodálkozott, amikor a szalon recepciósa a szülési fájdalmak beindulásakor arra kérte az ügyeletes fodrászt, hogy szárítsa be gyorsan a haját, majd átugrott a szomszédba, hogy mind a húsz körmét leápolják. „Tökéletesen akartam kinézni, amikor a kisfiam megérkezik” – mondja a szóban forgó recepciós, Lindita Mehmedovic. „ A férjem persze kinevetett, de a frizurám elég jól bírta a strapát és kitartott szinte egész végig” – emlékezik.

Canone, az a kismama, aki az egész szépítkezési rutinját a szülése időpontjához igazította, bevallotta, hogy bizony a frizurája volt az utolsó gondolata, amikor a szülés napja eljött, és ezzel a legtöbb nő egyetért, az új trend ellenére is. Aki átesett már szülésen, állítja, hogy a feladat és a fájdalom miatt az sem érdekelte volna, ha valaki nullás géppel esik neki a hajának, az pedig pláne nem, hogy az orvos milyen esztétikai élményben részesül, amikor a két lába közé kukkant. Ezzel Canone sem vitatkozik, és beismeri, hogy ma már szinte fodrászhoz is alig van ideje eljárni. „De így legalább, amikor a képeket nézegetem, amellett, hogy azon álmélkodom, milyen csodálatos a kisfiam, azon is elgondolkozom, milyen klassz volt, amikor ilyen szépen manikűrözött körmeim voltak” – értékeli utólag csinos szülését a boldog kismama.

Krisztina O'Brien

hvg.hu Vállalkozás

Mikor mondhat fel a munkaadó egy kismamának?

Milyen esetekben lehet kismamának felmondani anélkül, hogy ezért a munkaadónak milliós kárérítést kellene fizetnie? Visszatartható-e az állásából felfüggesztett alkalmazott fizetése és hogyan? Olvasói kérédsekre dr. Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője válaszol.

MTI Karrier

Speciális igények: demonstrálnak a kismamák

Mamamérföld címmel elsősorban kismamák és a tartósan munka nélküli 40 év fölötti nők részére szervez figyelemfelkeltő felvonulást szombatra a Regina Alapítvány - közölte az intézmény igazgatója.

hvg.hu Shake

Ismét pucér kismama a címlapon

Demi Moore-t lehet szeretni vagy nem szeretni, de azt mindenkinek el kell ismernie, hogy vélt vagy valós tehetségétől függetlenül remek érzékkel hívja fel magára a média figyelmét. Sok évvel ezelőtt, 1991-ben Moore indította el a máig tartó, „pucérra vetkőzöm terhesen” trendet egy azóta ikonálissá vált Vanity Fair címlappal.

MTI Plázs

Kismamáknak nem ajánlott a gyorsétterem

Felnőttként hajlamosabbak az elhízásra azon gyermekek, akiknek az édesanyja a terhesség és a szoptatás alatt gyorséttermi ételeket evett - állítja egy friss tanulmány.

Plázs

Miért rettegnek az éjszakai szüléstől a kismamák?

Július elejétől ismét valamennyi, a szabad orvosválasztásra igényt tartó nő annál a szülész-nőgyógyásznál készülhet fel az anyaságra és hozhatja világra a gyermekét, akit választ. Mit lehet tenni azért, hogy a kismama és az orvos joga egyaránt érvényesüljön?

hvg.hu Plázs

Kismamák a plasztikai sebészeten

Az amerikai plasztikai sebészek új, árukapcsolásos programmal rukkoltak elő. Egyre több sebészeti centrum ajánl totális renoválási programot friss anyukáknak. A kezelés személyre szabott, a csomag tartalmazhat zsírleszívást, hasplasztikát, mellfelvarrást, terhességi csíkok eltüntetését. A lényeg, hogy a végső ár töredékéért a friss anyuka egy-kettőre eltüntetheti a terhesség okozta „károsodásokat”.

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

A buli csúcspontján már nincs semmi vicces

A buli csúcspontján már nincs semmi vicces

Megroppantotta a szkopjei politikát az EU-csatlakozás elhalasztása

Megroppantotta a szkopjei politikát az EU-csatlakozás elhalasztása