szerző:
hvg.hu

Ma délután tartották Ausztria első házlottóját: egy 50 esztendős férfit éppen a fogorvosánál érte utól az örömhír, hogy 99 euró ráfordítással 400 négyzetméteres gyönyörű házat nyert Klagenfurt „Rózsadombján”.

A népi kezdeményezésű lottóláz pár hónapja tört ki Ausztriában, kiváltói a most kisorsolt 400 négyzetméteres álomvilla eddigi tulajdonosai voltak. Az eredetileg két családra méretezett, hat szobás, három fürdőszobás, úszómedencés ház hirtelen fölöslegesen naggyá vált, a család egyik fele ugyanis Németországba költözött át. Ezért a tulajdonosok el akarták adni a szakértői felmérés szerint 850 ezer euróra becsült ingatlant, amely azonban, talán az időközben kirobbant pénzügyi válság következtében, hosszú hónapokig nem talált gazdára. Ekkor határozták el a ház tulajdonosai, hogy angol mintára lottósorsoláson adnak túl vagyontárgyukon.
 
Megérdeklődték a bécsi pénzügyminisztériumban, hogy van-e akadálya a szerencsejátéknak? Azt a választ kapták, hogy amennyiben csak a saját tulajdonuktól válnak meg ilymódon, kifizetik az államnak a 12 százalékos nyereményadót, s a megállapított értéken adják el a házat, akkor nincs akadálya. A család közjegyzőhöz fordult, aki őrizte az interneten meghírdetett sorsolás tisztaságát. Eleve közzétették, hogy 99 eurós sorsjegyeket lehet jegyezni, ha 9999 darab vállalás beérkezik a közjegyzőhöz, akkor a jelentkezést lezárják, a pénzek befolyása után pedig megtartják a sorsolást.

Már a mai sorsolás előtt egyre-másra akadtak a karintiai példának követői. A szervezésben egy semmeringi álomvilla tulajdonosa jár a legmesszebbre, ő 10999 sorsjegyet kíván értékesíteni, de eladja házának különleges berendezését is. Már listán van egy 900 négyzetméteres, még épülő szupervilla Kitzbühelben, s két villa Bécs mellet is nyertesre vár.

A fogyasztóvédő szervezetek egyelőre fenntartásukat hangoztatják, mondván, a sorsjegyvásárlók vakon vállalkoznak, a kisorsolt házakat előzetesen nem nézhetik meg, s azt sem tudhatják meg, hogy nem terveznek-e mellé valamilyen hangos mulatóhelyet vagy éppen autópálya letérőt. A jog védői pénzmosástól félnek: mi van akkor, ha valaki fekete jövedelméből megveszi az összes sorsjegyet, majd jelentkezik egy győztes szelvénnyel, s már legalizálta is vagyonát. Van aki szeretné, ha a lottózás kiterjedne drága autók, jachtok, festmények, versenylovak „kihúzására is, már lenne, aki profi módon szervezné a sorsolásokat. A példaadó Angliában viszont időközben újra betiltották a népi szerencsejátszást”.

Földvári Zsuzsa, Bécs

MTI Karrier

Kirúgták a lottónyertes portást

Elbocsátották az állásából azt a New York-i portást, aki azután is rendületlenül nyitogatta az ajtót egy Park Avenue-i luxusházban, hogy ötmillió dollárt (738 millió forint) nyert a lottón.

MTI Shake

Szlovákia lottólázban

Tovább fokozódik a lottóláz Szlovákiában. Miután a szerdai húzáson sem vitte el senki a jackpotot, a főnyeremény összege 10,85 millió euróra (3,05 milliárd forint) emelkedett. A következő sorsolásra vasárnap kerül sor.

hvg.hu Gazdaság

A lottóötös fenekére vertünk

A nagy lottónyeremények évadja van. A napokban egy román nyertes 9 millió euróra (kábé 2,3 milliárd forintra), egy angol pedig 18,9 millió fontra (közel 6,6 milliárd forintra) tett szert a sorshúzáson. Az a miskolci fogadó sem panaszkodhat, aki nemrégiben 2 356 386 190 forintot kasszírozott az ötös lottón. Mi ugyan egy petákot sem látunk majd ebből, de úgy tettünk, mintha a nyertes szelvény a miénk lenne, s tervet készítettünk a pénz elverésére, meg némiképpen a befektetésére is.

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között