Ezt látni kell: korunk 5 csodája

Ezt látni kell: korunk 5 csodája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu

Következzen tehát a modern világ öt csodája, amelyek turisztikai szempontból is...

©

Következzen tehát a modern világ öt csodája, amelyek turisztikai szempontból is igen érdekesek lehetnek:
 
5. csoda: A klimatizált buszmegálló
Összeállításunk utolsó helyére került ez a Dubajban található látványosság, ami fittyet hány a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra. A hat méter hosszú, két és fél méter széles megállóban 14 utas várhatja kellemes, 22 Celsius fokos környezetben a buszt, miközben a nyári átlaghőmérséklet meghaladja a 40 fokot. A tavaly elkészült első légkondicionált megállót a tervek szerint még közel ezer fogja követni a 20 millió dolláros projektben. 

4. csoda: Autóváros
Talán rajzfilmekben látni hasonló építményeket, mint amilyen a németországi Wolfsburg-ban található Volkswagen Autostadt. Az élménypark szó szerint legnagyobb látványossága az a két 60 méter magas üvegsilója, amelyekben a Volkswagen gyárból kikerülő új gépkocsikat tárolják. Az üvegtornyokat egy 700 méter hosszú földalatti alagút köti össze a gyárral, ezen keresztül érkeznek az autók, hogy azután robot-liftekkel a  helyükre kerüljenek. Egyes európai országokban a  vásárlók választhatják azt a lehetőséget, hogy új Volkswagen gépkocsijukat közvetlenül ezekből  a hatalmas tárolókból veszik át.  

3. csoda: Tenger alatti étterem
Ehhez a csodához egy kicsit távolabbra kell utazni, egészen a Maldiv-szigetekig. Aki azonban eljut oda, annak nem szabad kihagynia a világ első víz alatti éttermét. Öt méterrel a hullámok alatt építették meg ezt az üvegfalú termet, amelyik egyszerre 14 asztalnál fogadja a vendégeket. A viszonylag kis mélység miatt tökéletes színpompában, 270 fokos látószögben csodálhatjuk meg a tenger élővilágát. Ha szerencsénk van, a tányérunkon lévő, átlagosan 200 dollárba kerülő fogás élő változatát láthatjuk az üvegfal túloldalán is. Már akinek ez szerencse…  2. csoda: Szuperszonikus lift 
Az előbbi helyszíntől már viszonylag csak egy kis ugrás, hogy a mélyben található csoda után csaknem a felhők közé repüljünk. A világ leggyorsabb utasszállító liftje a világ legmagasabb épületében, a tajvani Taipei 101-ben üzemel. Az 509 méter magas felhőkarcolóban elég sokáig tartana hagyományos liftekkel feljutni a felső szintekre. A Toshiba által tervezett és épített felvonó a Guinness rekordok közé is bekerült. A lift percenként akár 1010 méter megtételére is képes, azaz 60 km/h sebességgel repíti utasait a magasba. Mindössze 39 másodpercre van szükség, hogy az 5.-ről feljussunk a 89. szintre.

Milau híd
©

1. csoda: Híd a felhők között  
Elérkeztünk hát a végéhez. Szubjektív listánk első helyezettje - talán nem meglepetés a monumentális építmények szerelmeseinek - a franciaországi Tarn folyón keresztül ívelő Millau híd, amelyik a Párizs-Barcelóna autópálya forgalmát vezeti át 300 méter magasban. 2001-ben kezdték el az építkezést, és 2004-ben adták át a hidat. Ugyanaz az építővállalat, az Eiffage dolgozott a hídon, mint amelyik az Eiffel-tornyot építette. A szerkezeti elemek hidraolikus beemelését pedig a Golden Gate hídnál is közreműködő cég végezte. A hét pillérből álló viadukt hossza 2460 méter, 85 ezer köbméter betont használtak el hozzá és tömege meghaladja a 36 ezer tonnát. 

-GYL-

Hozzászólások