szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Lássuk tehát hasznos tanácsokból álló tíz pontos listánkat a fontos tudnivalókról: 1.

 

 

©

Lássuk tehát hasznos tanácsokból álló tíz pontos listánkat a fontos tudnivalókról:

1. Mint minden Amerikában, a JFK és a Newark repülőtér is óriási, ennek ellenére könnyű az eligazodás, minden logikus, és megfelelően ki van táblázva. A taxi Manhattanbe kb. 40$, és ebben az összegben már benne van a hídvám és a borravaló is. A terminál hemzseg a magukat ajánlgató taxitársaságoktól, de ne dőljünk be nekik, mindenki a balekot keresi. A jól ismert sárga taxi megbízható megoldás. Csoportoknak érdemes a SuperShuttle buszokat igénybe venni, ezekbe a járművekbe akár 11 ember is elfér, és az egész busz 115 dollárba kerül a JFK tól a Times Square-re. Ha valakinek vastag a pénztárcája, utazhat a JFK-ről akár helikotperrel is. Ennek az az előnye, hogy semmi perc alatt Manhattan szívébe jutunk, és a sziget varázslatos élményt nyújt a levegőből, ha tiszta az idő. A US Helicopter társaság kedvezményesen kínálja a jegyeket az év hátralevő részére (99$+10.50$ illeték), ha október 31.-ig lefoglaljuk, a helyünket.

©

2. Ami a szállást illeti, a hotel árak New Yorkban az egekben járnak, 300$ alatt nem igen kapunk rendes szobát egy éjszakára, de a hétvégére és több éjszakára való foglaláskor akadnak már kedvezmények, főleg az üzleti negyedben. Van olyan weboldal, amely a hoteleknél olcsóbb Bed &Breakfast lehetőségeket is ajánl. A többnyire csak zuhanyzós szobák többségében egyáltalán nincs kilátás, a légkondi és a tripla ablaküveg a zajártalom miatt általános. A butik hotelek szobái sokszor olyan kicsik, hogy a poggyász is alig fér el, ezért érdemes a választott szállodát leellenőrizni az www.expedia.co.uk vagy a www.tripadvisor.com oldalakon, ahol a vendégek véleményeit is elolvashatjuk az adott szálloda paraméterei mellett. Általában 15:00 után lehet elfoglalni egy szobát, de ha 18:00 után érkezünk azt jelezzük, mert kiadják a szobát másnak. Az árakba kalkuláljuk bele a majdnem 14% hotel adót, és a 3-6 dolláros szobánkénti ágy adót is.

3. A New York-i tömegközlekedés elég kaotikus, a csúcsforgalom állandó, csak elviselhetőbb és elviselhetetlenebb időszakai vannak. A buszhálózat ezért csak rövid távolságokra ajánlatos, a metró tisztább és biztonságosabb mint azt gondolnánk, de csak edzett turistáknak ajánljuk, mert egy vágányon több vonal is megáll, így könnyű eltévedni, és olyan környéken kilyukadni, ahol nem szeretnénk. A taxiért hevesen integetni kell (kiabálni nem muszáj, mint a filmekben, úgy sem hallják), a viteldíj 2,50 $-al indul beszálláskor, kötelező a borravaló, és 1,5 $/kilométer tarifával kalkulálhatunk. A várakozás 20 cent percenként, amely eléggé megdobja a végösszeget, ha a csúcsforgalomban rostokolunk, ennek ellenére a tarifa elviselhető, úgyhogy nyugodtan intsünk le egyet, ha tövig lejártuk a lábunkat.

©

4. A városnéző buszokhoz kapcsolódó belépőjegyekkel úszhatjuk meg New York látványosságait a legolcsóbban, ráadásul 48 órás jogosultságot kapunk a busz használatra, amivel gyakorlatilag mindenhova el lehet jutni. A Sighsteeing New York és a CitySightsNY társaságok a Times Sqaure-ről indulnak. Egyeztessük a terveinkkel az útvonalat, mert társaságonként több vonal és belépőjegy kombináció lehetséges. Amikor a dílereknek kifizetjük a városnéző „csomag” árát, egy halom kupont kapunk. Figyeljünk, hogy minden kifizetett kupont megkapjunk, mert utána ezeket a kuponokat a busztársaság embere váltja át belépőjegyekre, amikor leszállunk az adott megállóban.

5. A Top of the Rock a Rockefeller Center tetején lévő kilátó, sokkal kellemesebb és tágasabb, mint az Empire State Building. Teljesen körbe lehet sétálni, és kerítés helyett földig érő üvegpaneleken keresztül láthatjuk a várost. Igaz, az RC nem olyan magas mint a ESB, és nem látható a Central Park, de sokkal nagyobb panorámát kínál, több szinten, és kisebb tömeggel. Ráadásul egy 3D-s mozi is van az épületben, ami igazán remek helikopteres városnézést szimulál, főleg ha vannak velünk gyerekek. Karácsonykor a Rockefeller előtt áll New York gigantikus fenyőfája is.

6. Az Ellis-szigetre - ahol régen az Amerikába érkező első emigránsokat fogadták - és a Szabadság szoborhoz komp megy, amelyre kígyózó sorok várakoznak. Az optimális megoldás, ha a reggel induló első komphoz megyünk ki (ha tiszta az idő és nincs köd), akkor kevesebben várakoznak, mi vagyunk az első turnus és kényelmesen megnézhetjük a szobrot. A kompon így is választékot lehellnek majd a hajunkba, ezért ha fotózni akarjuk a panorámát, ne a padokért hajtsunk, hanem maradjunk állva a hajó pereménél. A szobornál nem érdemes kiszállni, mert a Liberty-szigeten semmi sincsen a szobron kívül, és meg kell várni a következő kompot az Ellis-szigetre, amin már a második turnussal is osztozunk. A bevándorlók múzeuma sok mindent elárul Amerikáról. A múzeumi moziba azonban eszünkbe ne jusson bemenni, az egész napunkat elrontja az Amerikát arrogáns hangnemben istenítő történelmi visszatekintés, amely igen sértő lehet az ínségesnek és pokolinak beállított európai országok lakóinak.

©

7. A New York-i vendéglátás a borravalókból él, és sokszor fogjuk úgy érezni, hogy mindenki a zsebünkre hajt. Ha elfeledkezünk a jattról, goromba megjegyzésekre számíthatunk, mert az összes pultosnak és pincérnek bérezése a borravalóra épül. A számla végösszegének a 15-20%-a az, amit "muszáj" otthagynunk az éttermekben és nem ritka az sem, hogy dupla borravalót fizettetnek velünk, 20% szerviz díjat ugyanis eleve hozzáadhatnak a számlánkhoz, ám ennek ellenére elvárják az aprót az asztalon. A bárokban 1$/ital a jatt ráta, a taxikban 15-20%, a hotelekben 1$/bőrönd, a szobalányoknak meg 5 dollár/nap járna. A hotel árakat elnézve ez utóbbi egy kissé ellenszenves összeg, amin nyugodtan karcsúsíthatunk, ha nem voltunk megelégedve a tisztasággal, ugyanis ez akkor dukál, amikor végleg elhagyjuk a szobánkat.

8. Ne dőljünk be az úton útfélen színházjegyeket áruló dílereknek, mert csakis arra hajtanak, hogy átvágjanak. Foglaljuk le jegyünket jó előre az interneten a választott színház weboldaláról, vagy pedig keressük meg, a non-profit TKS jegyeladó bódét a Times Square-en. Ott az aznap esti előadásokra délután 3 és 8 óra között tudunk jegyet venni, akár féláron is, ha nem vagyunk válogatósak. A Ticketmaster weboldal is remek olcsó jegyeket kínál, itt másnapra vehetünk kedvezményes színházjegyeket. Érdemes még körülnézni a Best of Broadway weboldalon is, ha valaki egy bizonyos darabra  vadászik jegyeket.

©

9. New York a vásárlók paradicsoma, a nagy tervezők (Gucci, Dior, Chanel, Prada, D&G, DKNY stb.) darabjai szinte féláron vannak az európai árakhoz képest. A boltok nyitvatartása hasonló, mint itthon, és sok bolt vasárnap zárva tart. Ha a híres Macy's áruházban akarunk körülnézni, vigyük magunkkal az útlevelünket, mert a külföldieknek engedmény jár. Érdemes körbenézni, a Orchard Street és a Grand Street környékén (Lower East Side), ahol remek leárazások szoktak lenni (de a boltok nincsenek nyitva szombaton), és a Garment Districtben is, a 6th-8th Avenue és a 30th-40th Street között. A konzummániás Topbutton weboldal megsúgja nekünk, hogy mikor és hol van leárazás a városban.

10. A Delta Airlines szerdánként indít gépeket New Yorkba, és egy hosszú hétvégére kalkulált jegyár nagyjából 140-160 ezer forint per fő. Az American Airlines járatai hasonló árban vannak, a légitársaság azonban csak átszállással szállít utasokat New York-ba. Online helyfoglalás nem lehetséges.

Krisztina O'Brien

life-style.hu Shake

10 lenyűgöző kolostor

Elkülönülés, jámborság, aszketizmus, tisztaság - ezeket követelik meg...

Felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság Donáth Lászlót tárgyalás nélkül

Felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság Donáth Lászlót tárgyalás nélkül

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni