Tetszett a cikk?

Minden zenész tudja, hogy a banda neve legalább olyan fontos a sikerhez, mint maga a zene, amit játszik. Egy jól eltalált név azonnal megragad az emberek fejében, könnyű ordítani a koncerteken, és jól mutat a slágerlisták elején. A következő válogatásunkban olyan zenekarokat mutatunk be, akiknek nem sikerült a jó névválasztás, igaz, akad köztük olyan, aki még így is sokra vitte.

Ha a Beatles, Metallica, vagy az AC/DC nevét említjük bárhol a világon, mindenki felkapja a fejét. Frappáns, egyszerű, könnyen megjegyezhető zenekarnevek, ötletesek vagy egyszerűen csak jól hangzanak. Nincs velük gond. Persze minden zenekar szeretne valami hangzatos, egyedi nevet választani magának, ám ez nem mindig sikerül. Ha szerencséjük van és jól zenélnek, a közönség elfelejti nekik a szörnyű ízlésficamot, de a név ettől még megmarad, s az utókor feltehetően értetlenül szemléli majd. A Cracked.com válogatásából most kiválasztottuk a szerintünk tíz legszerencsétlenebb zenekarnevet; meg fognak lepődni, mik nem jutnak a zenészek eszébe.

10. Nickelback
A frontember, Chad Kroeger feladata volt a népszerű zenekar nevének megválasztása, de a jóhangú rocker nem nagyon jeleskedett a kreativitásban. Végül bátyja munkahelyéről lopta a nevet, aki egy Starbucks kávézóban dolgozott pénztárosként. Minden 1 dollár 95 centes kávé eladásakor - amikor a vevő 2 dollárt tett le a pultra - egy "nickel", vagyis egy 5 centes volt a visszajáró - innen jött a Nickelback elnevezés. Nem túl fantáziadús megoldás, de legalább a zenéjükkel letettek valamit az asztalra, ami többet ér 5 centnél.


9. Stone Temple Pilots
A rockzenészek szeretnek bulizni, inni, drogozni és sajnos ez nem megfelelő agyműködéshez vezet. Tudjuk, hogy a kilencvenes évek egyik rock-ikonja, a Stone Temple Pilots tagjai széteséssel végezték be, vagy legalábbis törték meg karrierjüket, de hogy mikor lehettek annyira készen, hogy az STP autóápoló spray betűiből álmodták meg saját nevüket (mindezt menőnek gondolva), azt nem tudjuk megmondani.

8. Def Leppard
A nyolcvanas évek emlékezetes (egyben rendkívül szórakoztató külsejű) zenekara neve első hallásra nem jelent semmit. Kevesebben tudják, hogy mutálódott gúnynév, amelyet még az énekes talált ki az iskolában. Eredetileg Deaf Leopard akart lenni, de hogy a süket állatból hogyan lett Def Leppard, nagy kérdés. Feltehetően a hangos próbateremben senki sem értette jól, aztán ciki volt újra megkérdezni, inkább leírták így.

7. Of Montreal
A zenekar sosem árulta el, pontosan hogyan született ez a név (hazánkban a Belga alkalmazta ezt a receptet), de sok pletyka szerint az egyik tag állítólag randizott egy Montrealban élő lánnyal, ám végül a románcból nem lett semmi, és innen az Of Montreal kifejezés. Persze sok montreali lakos meg van győződve arról, hogy Kevin Barnes bandája a földijük, de erről szó sincs. Viszont a CD-eladások egészen biztosan jók arrafelé.

6. The The
Csak egy brit bandának juthat eszébe, hogy ilyen borzalmas nevet adjon magának, abszurd humorként értelmezve a jó nagy semmit. Egyfelől persze nagyon vicces, hogy a "The" névelő lesz maga a főnév is, de a nagy röhögés közben ne felejtsük el, hogy ha egy rajongó szeretne valamit megtudni az interneten a bandáról, soha az életben nem lesz képes erre egyetlen netes keresőmotorral sem. Az Az!

5. Mr. Mister
Hasonlóan szerencsétlen szójáték, amelyet ráadásul a banda úgy magyaráz, hogy a Weather Report nevű zenekar (nem kerültek be a listánkra, de azért érdemes egyperces néma csenddel őket is meggyászolni) egyik számában a "Mister Fister" név ihlette meg őket. Még ha azt veszik át, akkor érti az ember a plágiumot, de így sikerült valami egészen gyászosat alkotni belőle, ami olcsó szójátéknak tűnhet. Ha a The The bandával turnéznak, biztos jól nézhet ki az utcákra ragasztott plakát.


4. The Mr. T Experience
Valószínűleg nem kell magyaráznunk, hogy a kidobólegényként, pankrátorként és testőrként is ismert Mr. T nevével fémjelzett zenekarnév honnan jött, a banda egyszerűen csak azt mondja, hogy a tévét kapcsolgatva éppen a Szupercsapat emlékezetes fekete karakterét pillantották meg, és megszületett a "The Mr. T Experience". Ilyen erővel nálunk egy Vágó István Project, Erős Antónia Overdose, vagy akár Berényi Miklós Parade zenekar is alakulhatna, milyen szerencse, hogy mégsem.

3. Limp Bizkit
A dobogó legalsó fokára a méltán népszerű Limp Bizkit került, akiknek neve elég undorító, még ha ez elsőre nem tűnik is fel a nagyérdeműnek. A pletykák szerint van ugyanis egy egyetemista fiúk körében népszerű „limp biscuit" nevű játék, amelynek során tömeges önkielégítés és versenyszerű gusztustalankodás történik, a jó ízlés okán inkább nem mennénk bele a részletekbe. Ennek fényében a Limp Bizkit névválasztás már nem olyan felemelő, igaz, nem is nagyon reklámozták ezt a legendát.

2. Enuff Z'nuff
Már önmagában is vicces lehet, ha valakit Chip Z'nuff-nak hívnak, és ha az illető alapít egy zenekart, egészen biztosan ragaszkodik ahhoz, hogy a neve valamilyen formában szerepelhessen a banda nevében is. Mert vicces. Erre valaki azt mondja, hogy az "enough" szó rímel az Z'nuff névre, és ez is vicces. Sőt, még azt is jelenti, hogy ami elég, az elég. Ennél már csak az a mókásabb, ha hasonlóan írják le a két egymás mellé erőltetett szót, és máris megszületik a nyolcvanas évekbeli rocklegenda. Ezek a kifestett, bőrnadrágos srácok eredetiek tudnak lenni.


1. !!!
Nic Offer és zenekara gyakran kerül olyan helyzetbe, hogy nem értik a nevüket. Nemcsak három felkiáltójelről van szó, ezeket egészen pontosan Az istenek a fejükre estek című filmből vették át, ahol a busmanok nyelvének feliratozására használták őket, és így hangzanak: "Chk-Chk-Chk". A srácok szerint ez vicces és eredeti, a banda nevét kiejteni nem tudó milliós tömeg és az internetes keresők szerint viszont egyáltalán nem az. Ráadásul, ha véletlenül valaki nem látta a klasszikus filmet, akkor nem is nagyon érti, mit takar a felkiáltójelekkel magyarázott nyelvcsattogtatás. És inkább másik lemezt választ a polcról.

HP
Kolumbiai tüntetések: legalább 42 az áldozatok száma, éles lőszert is használnak a hatóságok

Kolumbiai tüntetések: legalább 42 az áldozatok száma, éles lőszert is használnak a hatóságok

Gazdasági tevékenységet is végezhetnének a pártalapítványok

Gazdasági tevékenységet is végezhetnének a pártalapítványok

Csak látszólag könnyű mindenkinek elfogadni a szeretetet

Csak látszólag könnyű mindenkinek elfogadni a szeretetet