szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Khaled 1960. február 29-én Hadj Brahim Khaled néven látta meg a napvilágot Oran városában.

Khaled 1960. február 29-én Hadj Brahim Khaled néven látta meg a napvilágot Oran városában. E kikötőárosból indult hódító útjára a hagyományos arab népzenei elemeket a nyugati pop-, jazz-, reggae- és karibi motívumokkal ötvöző zenei stílus a rai. Jelentése: vélemény, nézet.

Khaled már gyermekkorától fogva vonzódott a zenéhez, legfőképp a raihoz. Akkoriban a műfaj előadói különcnek számítottak, hiszen őszintén énekeltek társadalmi problémákról, politikáról, szerelemről, dohányzásról, ami az iszlám világban nem volt elfogadott. Az algériai kormány gyakran cenzúrázta is szerzeményeiket, mivel a stílust bomlasztónak tartotta. Khaled autodidaktaként tanult meg gitározni és harmonikázni. 14 évesen létrehozta saját zenekarát a Les Cinq Étoiles-t, amivel klubokban, összejöveteleken és esküvőkön lépett fel. Szintén ekkor jelent meg debütáló szóló kislemeze Trigh Lycée címmel. A 80-as évek kezdetén Khaled zenéjét is meghatározták a rai hangzást ért új zenei hatások. Ekkortájt találkozott Rachid Baba Ahmed producerrel, akivel a nyugati elektromos hangszereket és stúdiótechnikákat alkalmazva közösen újították meg és tették egyre népszerűbbé ezt a műfajt. Khaled a pop-raijal új generációk felé nyitott és az 1985-ös Oranban megrendezett első rai-fesztiválon elsöprő sikert aratott. Korai szerzeményei a Le Meilleure de Cheb Khaled c. lemezen jelentek meg a Blue Silver gondozásában. Khaled a fiatalokat is foglalkoztató, társadalmilag érzékeny témákat dolgozott fel dalaiban, s ezért sok más rai-előadótársával együtt hazájában az iszlám fundamentalisták fenyegetéseinek volt kitéve. Az Algériában egyre nagyobb méreteket öltő erőszak miatt 1986-ban Párizsba költözött. A jazz-rock elemekkel tűzdelt Kutche c. albumát már ott készítette.

©

Az 1992-es Khaled c. lemeze volt az az anyag, amivel igazán felhívta magára a figyelmet nyugaton. Ezen szerepelt a "Didi" című sláger, mellyel a rai első számú szupersztárjává avanzsált. Európában több mint egymillió, világszerte mintegy hétmillió példány kelt el az albumból. A N'ssi N'ssi c. lemeze, melyen a funk-rock elemek és egy egyiptomi szimfonikus zenekar egyvelege hallható, hozta meg számára az igazi áttörést Franciaországban, s egyúttal egész Európában. A lemez az észak-afrikai közönséget is megnyerte. Sahra (1996) c. Jamaikában készült albumán a rai-t a reggae-vel ötvözi. Ezen hallható a legtöbbet játszott "Aicha, c. szerzemény, amivel tarolt a francia slágerlistákon. 1999-ben újra bebizonyította, hogy méltán a rai királya, mikor az 1,2,3 Soleil címmel Rachid Taha-val és Faudel-lel közös párizsi koncertjük hanganyaga a piacra került. A 2004-es Ya-Rayi című lemezével a gyökereihez való visszatérést ünnepelte és újra harmonikán játszott. 2005-ben a BBC Radio 3 világzenei díját söpörte be. Zenéje sokrétű és változatos, melódiái harmonikusan ötvözik a nyugati ritmusokat a keleti és egyiptomi dallomokkal. A veszprémi közönség Khaled legnépszerűbb dalai mellett a régi arab és berber hagyományokból táplálkozó 2009-es Liberté c. lemezéből hallhat ízelítőt.

A Veszprémi Ünnepi Játékokról további információt ide kattintva érhet el.

Az E.ON csoport 2004 óta támogatja a magyarországi fesztiválpaletta egyik valóban kiemelkedő eseményét, 2009 óta már főtámogatóként, a Veszprémi Ünnepi Játékokat.

Az öt napos fesztivál a hangszeres muzsika, a jazz és a könnyedebb stílus kedvelőinek nyújt igazi csemegét olyan világhírű külföldi és magyar művészek fellépésével, mint Chick Corea, Jose Cura, Komlósi Ildikó, az Earth Wind & Fire együttes és Khaled.

Az E.ON vezető energetikai vállalatcsoport elkötelezett támogatója a kultúrának, ezen belül külön hangsúlyt fektet a szolgáltatási területén megrendezésre kerülő kulturális események és fesztiválok támogatására. A Veszprémi Ünnepi Játékok kiemelkedő művészeti színvonalával, különleges helyszínével és hagyományteremtő törekvéseivel méltán része a cégcsoport által támogatott események sorának.

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában