Oktatóprogram a neten a felelős állattartásról

Oktatóprogram a neten a felelős állattartásról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu

A felelős állattartás közügy, és különösen a gyerekek számára fontos, hogy megismerjék, hogyan bánjanak a...

A felelős állattartás közügy, és különösen a gyerekek számára fontos, hogy megismerjék, hogyan bánjanak a környezetükben élő állatokkal. A felelős állattartás 7 aranyszabálya című ismeretterjesztő kisfilm - amelyet ezen a weboldalon tekinthetnek meg az érdeklődők - egyebek mellett a kutyák testbeszédét, viselkedését mutatja be, felhívja a figyelmet a veszélyes helyzetekre és konkrét tanácsokat ad a kutyatámadások elkerülésére - tájékoztatott Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Egyesülete (FÁBE) elnöke kedden, a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten. Elmondta azt is, hogy évente 5 ezer kutyatámadásról hallani, ezek elszenvedői nagyrészt a 3-6 éves kisgyerekek. Legtöbbször emberi felelőtlenség áll a háttérben, s elkerülhető lenne a baleset, a tragédia - hangsúlyozta.

©

A Magyar Állateledel Egyesülés felelős állattartás oktatóprogramjának tartalma az óvodai foglalkoztató és módszertani füzet 3 éves kortól a Frakk program mintájára, az Elbűvölő macskák című interaktív tananyag iskolai foglalkoztató feladatlapokkal, valamint a már említett oktatófilm. Az oktatóprogramot az egyesülés honlapjáról töltheti le a közönség. Az új tanévtől az egyesülés támogatja az Európa-szerte átvett Frakk Óvodai Programot, és törekszik a Németországban jól bevált interaktív iskolai programot meghonosítani.
   
Az egész európai állateledel-ipar a magyar gyakorlatot vette át az óvodás korú gyerekek nevelésénél - közölte Mayer Zsolt, az Egyesülés és az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) kommunikációs vezetője, hozzátéve: ezt a korosztályt sok kutyatámadás éri, ezért nagyon lényeges a program. A hatékonyság növelése érdekében az uniós országok egységes koncepció szerint vesznek részt a felelős állattartást népszerűsítő szemléletformálásban, amely jól kiegészíti, illetve erősíti az országonként eltérő hagyományokat, és a meglévő, jól működő programokat. A 6-10 éves gyerekeknek, azaz a kisiskolásoknak szóló német program interaktív, nagyon érdekes és azonnal használható.
   
Az állatkínzás bűncselekmény, mégis évente 500 állatkínzás gyanúja miatt jár el a rendőrség. Az ország gyepmesteri telepeire évente 20-25 ezer kutya jut, ezek 60-70 százaléka új gazdához, családba kerül - sorolta az adatokat Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő. Szólt arról is, hogy a súlyos sérüléseket okozó kutyatámadások a megfelelő információk birtokában megelőzhetőek lennének.