szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A karácsony közeledtével a legtöbb családban felmerül az ünnepi menü témája, és szerencsére ma már egyre többen...

A karácsony közeledtével a legtöbb családban felmerül az ünnepi menü témája, és szerencsére ma már egyre többen döntenek úgy, hogy az egész napos sütés-főzés helyett olyan ételeket választanak, amelyek a megelőző napokban elkészíthetőek. Különösen jól jönnek ilyenkor azok az edények, amelyekben egyszerre nagyobb adag hús elkészíthető, akár zöldséggel együtt.

A retrodivatnak köszönhetően az utóbbi időben egyre jobban terjednek az öntöttvas edények, amelyek az anyagvastagságnak köszönhetően igen jó hőtároló tulajdonságokkal rendelkeznek és ezért alacsonyabb hőmérsékleten is használhatók. Az áruk a pár ezer forintos alsó kategóriától az elvileg életre szóló, akár százezres felső határig mozog, mi egy olcsóbbnak mondható, 13 ezer forintos, méretes darabot választottunk az Ikea kínálatából.

ikea.hu
Másik tesztelt edényünk szintén nem új találmány, hiszen a fedeles cserépedények évszázadok óta társaink a konyhában. A római tálak használatát azonban mi annyira problémásnak találtuk, hogy az egyébként valós előnyök ellenére leszoktunk róluk. A Kookta nevű konyhafelszerelési boltban kapható, a francia Emile Henry cég által készített mázas kerámiaedény esetében viszont már alaposan tökéletesítették az eredeti koncepciót. Egy közepes méretű, egyszerű szürke darabot választottunk az elképesztően széles kínálatból, az ára 20 ezer forint a Kookta webshopjában.
kookta.hu

Mindkét edényt hónapokon át teszteltük, elég sokféle ételt és megoldást kipróbálva. Mielőtt belefogtunk volna, az öntöttvas edény birtokolta szimpátiánkat, a római tálas tapasztalatok miatt a kerámiaedényt fenntartásokkal kezeltük. A használat során azonban végül fanatikus Emile Henry rajongóvá váltunk. Mindkét edény tökéletes alternatívát jelent a teflon edényekre, bár tagadhatatlanul nem a hirtelensütés területén.

Az Ikea öntöttvas edény méreténél fogva beváltotta reményeinket, egy egész csirke elfér benne körettel együtt, de még egy kacsa is. Mindenféle főzőlapon és sütőben használható, kerámialapnál figyelni kell, nehogy felkarcolja a felületet. Arra is ügyeljünk, hová tesszük le, mert nagyon durván forró lehet. A sütési-főzési időt sajnos nehéz meghatározni, ki kell kísérletezni az adott felület és az alapanyag viszonylatában. Fedő alatt szépen átfő-sül benne az étel, hús esetén érdemes időben levenni a tetejét, hogy megfelelően megpiruljon. Mivel kívül-belül zománcozott és vastag falának köszönhetően egyenletesen oszlatja el a hőt, meglepően jól tisztítható és nagyon könnyen ápolható. Ez azért is fontos, mert sajnos mosogatógépben nem mosható, a kézimunka kötelező. A legnagyobb hátránya az, ami az egyik legfontosabb előnye is egyben – a mérete. Már üresen is rendkívül súlyos, étellel együtt azonban komoly odafigyelést igényel, különösen a forró füleket is figyelembe véve. Mi leginkább konfitálásra használtuk, a zsír kiöntésénél a forma és a súly jelentős hátránynak bizonyult, bénáztunk vele rendesen. Érdemes megfontolni a legnagyobb méret megvásárlását, csak azoknak ajánljuk, akik tényleg mindig hatalmas adagokat készítenek. Ha jól számoltuk, összesen 4 változatban érhető el, úgyhogy van miből választani. Hosszú távon nagy valószínűséggel elpusztíthatatlan, örök darab.
ikea.hu
A Kookta Emile Henry edényénél egyrészt attól tartottunk, hogy sérülékenynek bizonyul, másrészt a római tálak miatt idegenkedtünk tőle. A sokhetes használat során azonban ezek az előítéletek elillantak. Az Emile Henry (amit ezen a néven is szólítunk, kiejtése emil anri) a háziasszony egyik legjobb barátja, ami végül is nem csoda, hiszen a franciák találták ki. Bármilyen főző-sütő felületen használható, bár az indukcióshoz kell neki valami kiegészítő. Felülete szinte szennytaszító, a húsok és zöldségek mellett kenyeret is sütöttünk benne nagy sikerrel, tisztítása végtelenül egyszerű. Ez esetben még a mosogatógép használata is megengedett, de a legtöbb esetben gyorsabb kézzel. Súlya jóval kisebb az öntöttvas edényekénél, nyilván a méret is számít, de azért könnyebb. Ebből kifolyólag a már említett konfitálós zsír kiöntése is jobban ment, de a nagyobb méretnél már nem biztos, hiszen az is ovális. Pusztán csak érzésre mondjuk, hogy a fedele mintha kevésbé zárna jól, mint az öntöttvasnak, de ebből csak az következik, hogy valamivel több időre van szükség, viszont töményebb ízeket hoz létre. Egyetlen dologra kell odafigyelni, hogy ne tegyük ki hirtelen hőmérséklet változásnak, tehát mindig hideg lapon, hideg sütőben kezdjünk és a forró edényt ne rakjuk ki azonmód a hideg teraszra hűlni. Egyébiránt nem éreztük sérülékenynek, a kő- és cserépedényekhez képest jóval ütésállóbb, kisebb koccanásokat simán kibírt. Azért nem dobáltuk le az asztalról, hogy a rugózását figyeljük. A méret itt is fontos kérdés, a nagyobb ár miatt is. A kipróbált 20 centi átmérőjű kerek változatban elfér egy egész kacsamell (kettő sajnos nagyon nehezen), felvágva akár 5 csirkecsomb és egy kilós kenyér. Mivel eltörhet, nem mondjuk, hogy örök életű, de ha vigyázunk rá, nagyon sokáig lesz hasznos társunk.
emilehenry.com

 

Annyira olvad az Antarktisz jege a globális felmelegedés miatt, hogy 450 tudós könyörög a változásért

Annyira olvad az Antarktisz jege a globális felmelegedés miatt, hogy 450 tudós könyörög a változásért

Ha vezetőket vezetsz, nincs idő a mikromenedzsmentre

Ha vezetőket vezetsz, nincs idő a mikromenedzsmentre

Átvilágították a bokszszövetséget: szinte üres a kassza

Átvilágították a bokszszövetséget: szinte üres a kassza

Befutott az Android 16 első előzetese, és rögtön egy hatalmas újításról árulkodik

Befutott az Android 16 első előzetese, és rögtön egy hatalmas újításról árulkodik