Miben főzzünk karácsonyra? Edényteszt
A karácsony közeledtével a legtöbb családban felmerül az ünnepi menü témája, és szerencsére ma már egyre többen...
A karácsony közeledtével a legtöbb családban felmerül az ünnepi menü témája, és szerencsére ma már egyre többen döntenek úgy, hogy az egész napos sütés-főzés helyett olyan ételeket választanak, amelyek a megelőző napokban elkészíthetőek. Különösen jól jönnek ilyenkor azok az edények, amelyekben egyszerre nagyobb adag hús elkészíthető, akár zöldséggel együtt.
A retrodivatnak köszönhetően az utóbbi időben egyre jobban terjednek az öntöttvas edények, amelyek az anyagvastagságnak köszönhetően igen jó hőtároló tulajdonságokkal rendelkeznek és ezért alacsonyabb hőmérsékleten is használhatók. Az áruk a pár ezer forintos alsó kategóriától az elvileg életre szóló, akár százezres felső határig mozog, mi egy olcsóbbnak mondható, 13 ezer forintos, méretes darabot választottunk az Ikea kínálatából.
Mindkét edényt hónapokon át teszteltük, elég sokféle ételt és megoldást kipróbálva. Mielőtt belefogtunk volna, az öntöttvas edény birtokolta szimpátiánkat, a római tálas tapasztalatok miatt a kerámiaedényt fenntartásokkal kezeltük. A használat során azonban végül fanatikus Emile Henry rajongóvá váltunk. Mindkét edény tökéletes alternatívát jelent a teflon edényekre, bár tagadhatatlanul nem a hirtelensütés területén.
Az Ikea öntöttvas edény méreténél fogva beváltotta reményeinket, egy egész csirke elfér benne körettel együtt, de még egy kacsa is. Mindenféle főzőlapon és sütőben használható, kerámialapnál figyelni kell, nehogy felkarcolja a felületet. Arra is ügyeljünk, hová tesszük le, mert nagyon durván forró lehet. A sütési-főzési időt sajnos nehéz meghatározni, ki kell kísérletezni az adott felület és az alapanyag viszonylatában. Fedő alatt szépen átfő-sül benne az étel, hús esetén érdemes időben levenni a tetejét, hogy megfelelően megpiruljon. Mivel kívül-belül zománcozott és vastag falának köszönhetően egyenletesen oszlatja el a hőt, meglepően jól tisztítható és nagyon könnyen ápolható. Ez azért is fontos, mert sajnos mosogatógépben nem mosható, a kézimunka kötelező. A legnagyobb hátránya az, ami az egyik legfontosabb előnye is egyben – a mérete. Már üresen is rendkívül súlyos, étellel együtt azonban komoly odafigyelést igényel, különösen a forró füleket is figyelembe véve. Mi leginkább konfitálásra használtuk, a zsír kiöntésénél a forma és a súly jelentős hátránynak bizonyult, bénáztunk vele rendesen. Érdemes megfontolni a legnagyobb méret megvásárlását, csak azoknak ajánljuk, akik tényleg mindig hatalmas adagokat készítenek. Ha jól számoltuk, összesen 4 változatban érhető el, úgyhogy van miből választani. Hosszú távon nagy valószínűséggel elpusztíthatatlan, örök darab.