Óriás hamufelhőt lövell egy vulkán - fotó

Óriás hamufelhőt lövell egy vulkán - fotó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tűzhányó ezúttal csaknem 3500 méter magasra lövellt hamut és füstöt, és 500 méteres körzetet borított be forró...

A tűzhányó ezúttal csaknem 3500 méter magasra lövellt hamut és füstöt, és 500 méteres körzetet borított be forró lávával, homokkal és kövekkel. Ez volt a legerőteljesebb kitörés azóta, hogy húsz év szunnyadás után egy hete újra működni kezdett az Indonézia középső részén, Celebesz (Sulawesi) szigetén fekvő vulkán.

©

Az újabb vulkánkitörés pánikot keltett a környező falvak lakossága körében. Elrendelték, hogy a tűzhányó 3,5 kilométeres körzetéből ideiglenesen mindenkit ki kell telepíteni. Eddig több mint hatezer ember hagyta el a lakhelyét, de további 27 ezret kell elköltöztetni, mert nagyjából 33 ezren élnek a Lokon hegy oldalában; a termékeny talajt kihasználva szegfűszeget és kávét termesztenek.

Sokan a figyelmeztetéssel dacolva a hét második felében visszatértek otthonukba, hogy tovább gondozzák a földet és a jószágot; ők most ismét motorbiciklire vagy autóba pattantak, vagy teherautókon jöttek le a hegyről katonák és rendőrök kíséretében. A vulkánkitörés halálos áldozatot is követelt: egy 56 éves nő a kitelepítés közben szívrohamot kapott, és meghalt. Az 1750 méter magas Lokon hegy tűzhányója - Indonézia 129 működő vulkánjának egyike - utoljára 1991-ben volt aktív, akkor a vulkánkitörésben életét vesztette egy svájci hegymászó, és több ezer embert kellett kitelepíteni.