Nem szereti a dél-afrikai elnök, ha a nemi szervével ábrázolják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Bírósági úton akarja betiltatni Jacob Zuma dél-afrikai elnök és a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus az egyik johannesburgi galériában kiállított képet, amely az elnököt nyitott nadrággal és szabadon hagyott nemi szervvel ábrázolja. Az ügyben csütörtökön indult meg az eljárás, az illetékes bíróság épülete előtt az államfő több száz követője gyűlt össze.

A képet az elnök hívei festékkel öntötték le, így a galéria már leszedte a helyéről. Zuma szerint a festmény sérti a méltósághoz való alkotmányos jogát, ezért a képcsarnok azt nem tehetné közszemlére.

Brett Murray, a "Lándzsa" című kép festője és a galéria vezetősége azonban azzal érvelnek, hogy az alaptörvény a szólásszabadságot ugyanúgy védi, amely Zuma lépésével egyértelműen veszélybe kerül.

Fayeeza Kathree-Setiloane, az ügyben eljáró bíró már korábban hangsúlyozta, hogy "nagy nemzeti jelentőségű" esetről van szó. Az ügy azért is rendkívül kényes, mert Murray fehér, míg az államfő fekete bőrű, és a faji megkülönböztetésen alapuló apartheid rendszer csaknem 20 évvel ezelőtti megszűnése ellenére a dél-afrikai országban továbbra is vannak faji ellentétek.

Az Afrikai Nemzeti Kongresszus szerint a Zumáról készült életnagyságú portré "obszcén és közönséges". Az ellenzék tagjai viszont felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a bírósági eljárással a kormány újfent csak az állam pénzét pazarolja, ahelyett hogy az ország sürgető problémáira koncentrálna.