Drávai krokodil követi a körösi krokodilt és a szobi medvét

Drávai krokodil követi a körösi krokodilt és a szobi medvét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Valószínűleg krokodilt látott két gyerek a Dráva felső szakaszán Ausztriában - jelentette csütörtökön az osztrák rádió. Egy hüllőszakértő szerint nagy a valószínűsége, hogy a gyerekek nem tévedtek. A partszakaszt lezárták és nagy erőkkel elkezdték a kutatást a ragadozó után. Krokodilgyanús eset itthon is volt nemrég, Békés megyében.

A két 11 éves gyerek szerdán délután arról számolt be a szüleinek, hogy lakóhelyük, a karintiai Sachsenburg mellett a folyóban fürödtek és egy kisebb szigeten voltak, amikor megpillantották a nagytestű hüllőt. Az állat a folyóparton hagyott ruháik után kapott és a szintén ott heverő cipőikbe bele is harapott, majd elúszott. A gyerekek becslése szerint másfél-két méteres volt a krokodil.

Szüleik először azt gondolták, hogy egy fatörzset véltek krokodilnak a gyerekek. Amikor azonban egyikük anyja a rendőrökkel együtt kiment a folyópartra, láb- és faroknyomoknak látszó nyomokat találtak a talajon.

A csütörtökön a helyszínre hívott hüllőszakértő a gyerekek beszámolója és a cipőn talált harapásnyomok alapján arra következtetett, hogy nagy valószínűséggel valóban krokodilról van szó. A rendőrség és a tűzoltóság több csónakkal és egy helikopterrel keresi az állatot. Csapdákat is kitettek, amelyekbe csaléteknek nyers húst helyeztek.

©

Legutóbb Németországban, a schwandorfi tóban kerestek krokodilt, de az utolsó hírek szerint nem találták. Júniusban Szlovákiában, a Vág folyóban láttak ilyen hüllőt.

Júliusban itthon is kitört a krokodil-mizéria: a gyomaendrődi Bónom-zugi holtág pecásai állították, hogy ilyen fenevadat láttak - nem került elő. A balatonszárszói krokodil-állatkert vezetője később azt nyilatkozta: szerinte képtelenség, hogy krokodil úszkáljon a Körös-holtágban.

Nemcsak krokodil, hanem medve is okozott riadalmat itthon ezen a nyáron - azóta sem derült ki, vélt vagy valós veszélyről volt-e szó. A nagy testű ragadozó állítólag Szlovákiából cammogott át Magyaroszágra, a Börzsönyben, Szobnál és az Ipoly környékén is látni vélték, kutyákkal keresték, de nem találták.