Kozmikus dráma: darabokra esik szét egy üstökös

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kozmikus dráma játszódik le a csillagászok szeme láttára, akik megfigyelhetik, miként töredezik darabokra egy üstökös.

A 168p Hergenrother katalógusjelű üstököst Carl Hergenrother amerikai asztronómus fedezte fel 1998 novemberében. A kozmikus vándor 6,9 évente tér vissza a Nap közelébe - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A meglehetősen halovány üstökös jelenleg az Androméda és a Gyík (Lacerta) csillagképek között figyelhető meg. A legújabb felvételeken a magja mellett több jól elkülöníthető töredéket észleltek a csillagászok, akik ebből arra következtettek, hogy a 168p Hergenrother napjai meg vannak számlálva.

"A 168p Hergenrother üstökös darabokra esik szét. A hawaii Mauna Kea-csúcson működő 8 méteres Gemini teleszkóppal végzett megfigyelések során azt észleltük, hogy a magja legalább négy darabra töredezett. Ezáltal megnövekedett a por mennyisége a kómában, a nukleuszt körülvevő ködszerű gázfelhőben" - hangsúlyozza Rachel Stevenson, a NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory kutatója.

Az egyik töredék saját csóvát "növesztett", amely párhuzamosan fut az üstökös csóvájával. Mint a NASA szakértői rámutatnak, sem az üstökös, sem a töredékei nem jelentenek veszélyt a Földre.