Álhír a pápa galambjait védő madárról szóló újságcikk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy Harris-ölyv, más néven vörösszárnyú ölyv védelmezi a jövőben a katolikus egyházfő által a pápai lakosztály ablakából eleresztett békegalambokat a sirályok és a varjúfélék támadásától - írta a Credere című katolikus hetilap. A hírről később kiderült, csak egy megkésett április 1-i tréfa.

A Credere csütörtöki száma szerint a galambok védelmére idomítottak be egy Harris-héjaként is emlegetett, 120 centiméter szárnyfesztávolságú vágómadárfélét (Parabuteo unicinctus) egy észak-olaszországi solymászatban.

A lap azt írta, a pápai testőrség, a Svájc Gárda egyik egységéhez csatlakozva a Sylvia nevű madár már a következő pápai kihallgatás alkalmával vigyáz arra, nehogy ragadozók csapjanak le a pápa és a gyermekek által a béke szimbólumaként felröptetett fehér galambokra.

Csütörtökön azonban kiderült, a hír kamu, egy megkésett április 1-i tréfa. A cikket viszont  felkapta a nemzetközi média, az AFP francia és az ANSA olasz hírügynökség alapján az MTI is közölte a hírt szerdán - amit mi is átvettünk. Egy szentszéki szóvivő meg is erősítette az újságíróknak, hogy a hír valótlan.