Rengeteg száz éven felüli él egy szigeten – és ez lehet a titkuk

Rengeteg száz éven felüli él egy szigeten – és ez lehet a titkuk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-kínai Hajnan szigetén 1,2 millióan élnek, köztük több mint 1900 száz év feletti. Az idős lakosság haja bőségesen tartalmaz létfontosságú nyomelemeket, köztük szelént.

A dél-kínai Hajnan megkapta a hosszú élet szigetének titulusát, miután több mint 1900 száz éven felüli polgár lakja és körülbelül 1,2 millióan élnek rajta 60 év felettiek – számolt be egy idősekkel és hosszú életűekkel foglalkozó nemzetközi szakértői testület (ISCPAL) döntéséről a kínai média pénteken.

A másik hasonló adottságokkal rendelkező sziget, amely ezúttal szintén kiérdemelte a címet, a dél-koreai Csedzsu. A hajnani szakemberek szerint a 8,9 millió lakosú Hajnant egyedi természeti környezete és szociális jóléti rendszere tette kiemelkedően "élhetővé". Elmondták, azt is, hogy nyolcvanévesek száma 2015-re eléri a 170 ezret.

A nyomelemekben rejlik a titok?

Mielőtt azonban hivatalosan is a hosszú élet szigetévé vált, Kína legdélibb tartományának 17 városában, illetve megyéjében kutatást végeztek. Az ISCPAL tanulmányában egyebek mellett azt is megállapították, hogy a hajnani százévesek haja bőségesen tartalmaz nyomelemeket, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre.

©

Bizonyítást nyert az is, hogy a sziget nyugati részén található Csengmaj megye talaja és az ott termelt termények gazdagok szelénben. Csengmaj, vagy az erdőkkel borított Vanning és Vencsang város már korábban is híresek voltak arról, hogy lakóik között kimagaslóan sokan érik meg az idős kort.

Turistaözönt várnak

A kedvelt trópusi turistahely vezetése most azt reméli, hogy a friss elismerésnek köszönhetően a jövőben még több turista szeretné majd felkeresni a szigetet. Ez történt ugyanis korábban azokkal a helyekkel, ahol szintén feltűnően sok a százéves, és erről a média is beszámolt.

A Hszinhua hírügynökség beszámol például arról, hogy amióta például a szintén déli Kuanghsziban található Pama megyéről ez elterjedt, turisták hada indult útnak, hogy még időben megtudakolja az érintettektől a hosszú élet titkát. A zarándokok egy része pedig amolyan "költőző emberekké" változott, az évből több hónapot is Pamában töltenek. Az időlegesen megtelepedő vendégek száma itt már a 200 ezret közelíti.