Gyapjúbugyogótól a férfi fűzőig: szombaton nyílik a londoni fehérnemű-kiállítás

Gyapjúbugyogótól a férfi fűzőig: szombaton nyílik a londoni fehérnemű-kiállítás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai alsóneműdivat elmúlt 300 évét bemutató kiállítás nyílik szombaton a londoni Victoria and Albert Museumban. Az Underwear (Alsónemű) című tárlaton több mint 200 ruhadarabot nézhetnek meg a látogatók.

A kiállítás anyaga a 18. századtól indul, amikor a fehérneműket természetes szálakból készítették, amitől nehezek voltak ugyan, de magas hőmérsékleten lehetett mosni őket.

Ezeket váltották fel a fűzők, amelyek tökéletes alakot kölcsönöztek viselőjüknek és szilárd vázat teremtettek a ruhák számára. A kiállítás egyik központi darabja egy angol asszony házi készítésű fűzője, amely azt mutatja, hogy ezeket a komplex darabokat nem csupán a felsőbb rétegekben, hanem a társadalom minden szintjén viselték a nők, hogy megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak.

Ugyancsak érdekes kiállítási darab egy olyan, 1890-ben készített selyemfűző másolata, amely 48 centiméteres derekat kölcsönzött viselőjének – a mai átlag 71 centiméter. A tárlaton a férfiaknak szánt fűzők és egyéb, a test megtartását és karcsúsítását szolgáló darabok is megjelennek.

Bemutatkoznak továbbá a 19. század keményített alsószoknyái is, amelyek a csípő és a fenék hangsúlyozására szolgáltak, de sajnos könnyen lángra kaptak. A férfiaknak szánt szuszpenzor, amely 1887-ben a kerékpárosoknak szánt sportfelszerelésként kezdte pályafutását az Egyesült Államokban, azt demonstrálja, hogyan használták az alsóneműt a férfiak alakjának tökéletesítésére.

A tárlaton a manapság használt apróságok is megjelennek, amelyek anyaguk és fazonjuk révén nagyobb szabadságot biztosítanak a testnek és könnyebb őket tisztán tartani.

A kiállítás második felében a hajdani alsóneműk utóéletét ismerhetik meg a látogatók, például olyan márkák révén, mint az Agent Provocateur, amely a fűzők erotikus voltát kihangsúlyozva készít még ma is ilyen darabokat.

A 2017 márciusáig látogatható tárlaton Viktória brit királynő édesanyjának hosszú gyapjúbugyogói és Vivienne Westwood fügelevélmintákkal díszített hússzínű leggingjei is láthatók.