szerző:
hvg.hu

A két legrangosabb női kézilabda klub-sorozatot egyaránt magyar csapat nyerheti: a Győr a Bajnokok Ligájában, a Ferencváros (címvédőként) a KEK-ben indul harcba a fináléban. Mindketten itthon kezdik a döntőt a hét végén. A felülmúlhatatlan sikerhez sok mindennek kell passzolnia – olyanok erősítik ezt meg, akik maguk is nyertek nagy trófeákat.

Rácz Marianne: „Rutinból nem lehet”

©

A 80-as évek legjobb magyar kapusa a Vasassal egyszer, az osztrák Hypóval hatszor nyert BEK-et, szinte hazajárt a döntőkbe. Bármennyire is kiemelkedett a Hypobank Európában akkoriban, a finálékban mindig mindent oda kellett adni a sikerért – mondja.

„Mindkét csapatnak komoly esélye van a végső győzelemre – de nagyon hangsúlyoznám, hogy két meccs alapján. Nem szabad csak az elsőre koncentrálni, nem lehet egy meccs alatt eldönteni ilyen párharcokat. Valamennyire hátrány, hogy idegenben lesz a visszavágó mindkettejüknek, de mivel erős csapatokról van szó, nem féltem őket.

A Győr egy olyan összetételű csapat, amelyben szerencsésen megvan a zsenik és a vízhordók, a harcosok és a győztes típusú játékosok elegye. A külföldi játékosaik pozitív energiákkal érkeztek, ezeket hozták magukkal. Löke, Radisevics, Haraldsen vagy az edző Böhn mentalitása lehet a siker kulcsa.

Nem hiszem, hogy nyomni fogja a csapatot az eddig elbukott nemzetközi kupadöntők súlya. A Podgoricának ugyanígy megvan a maga keresztje, ők elődöntőket buktak el sokszor, miközben az elvárások ugyanúgy megvoltak náluk is. Mindkét csapatnak mérföldkő ez a finálé, hiba lenne a múlton rágódniuk.

A Fradinál szintén azt látom, hogy egyáltalán nem nyomja őket a tét. Sőt, mintha tudatosan a döntőre készültek volna már az előző meccseiken! Olyan komoly párharcokat nyertek meg a legjobb orosz csapatok ellen, ami erre készítette őket. Ebben Elek Gábornak komoly szerepe van.

Minden döntőnek van lélektana. Ami biztosan állítható, hogy rutinból nem lehet játszani. Mindig élesnek kell lenni – ebben segíthet az is, ha hátrányból kell nyerned, akár idegenben. Nekem is voltak skandináv csapattársaim annak idején, tőlük tanultam meg, hogy a pályáról csak úgy szabad lejönni, hogy mindent kiadtál magadból. Ha ez a győzelemhez elég, örülsz – ha meg a vereséghez, gratulálsz.

A Hypóval is becsúszott néha egy-egy kudarc, de mindig újra fel tudtunk állni. Aki az utolsó percig el tudja hinni, hogy nyerhet, az fog nyerni.

Siti Beáta: „Kicsit több esélyt látok a Fradinál”

©

A megnyert címeket tekintve a legeredményesebb magyar kézilabdázó: hihetetlen, de minden létező nemzetközi kupában és világversenyen szerepelt döntőben. Ha valaki, Siti Bea igazán tudja, mit jelent egy lépésre lenni a céltól.

„Döntőt játszani teljesen más fogalomkör – még az elődöntőhöz képest is. Majdnem mindegy, hogy nemzetközi kupa vagy világverseny a sorozat. A sydney-i olimpiai döntőnk után mondta Kemény Dénes, a pólósok kapitánya: meg kell tanulni döntőt játszani és nyerni.

A játék pszichológiája nagyon kijön egy döntőben. Kiderül, ki milyen versenyzőtípus. Ha tetszik, ha nem, az első pillanattól ott van a fejedben, hogy mi a tét. Én jó versenyző voltam, de sok múlt a felkészítésen, az edzőn.

Olyan nincs, hogy hiba nélkül fogsz játszani, kell, hogy adjon magának az ember kreditet, nem biztos, hogy az első megoldás sikerülni fog. Fel kell építeni az önbizalmat, hogy a meccsen fokozatosan belejöjjön az ember.

Amikor a Dunaferrel megnyertük a BL-t, nekünk is a mentális erő volt a fegyverünk. A döntő visszavágójáig gyakorlatilag Radulovics nélkül játszottunk, az első meccsen 6-7 gólos előnyt adtunk le kettőre a Ljubljana ellen, mindenki fanyalgott. Aztán idegenben behúztuk a döntőt.

Most talán egy kicsit több esélyt látok a Fradinál, hogy behúzzák. A Győr persze sokkal erősebb csapat, de nem lesz könnyű ez a történet a Podgoricával. Közel száz százalékra lesz szükség és legalább négy játékos extra teljesítményére. Sztenderdekkel nem lehet megnyerni a BL-döntőt.

©

Az ETO a Magyar Kupa-döntőben játszott utoljára, ami azt jelenti, volt egy tiszta időszakuk, ezer százalékkal a veszprémi meccsre készülhettek, minden idegsejtjüket erre hangolhatták. Mentálisan elég erősek – ami azért fontos, mert itt nem lehet arra készülni, hogy rohanjuk le őket 6-8 góllal és már meg is van a kupa. Az utolsó 5-10 percben dőlhet el mindegyik meccs, ha 4-5 gólnál nagyobb különbséggel tudna nyerni a Győr, az egészen extra lenne.

A Fradiban nagyon jó a kulcsemberek formája, Tomori Zsuzsi meggyőző, Zácsiknak hihetetlen keze van, Szucsánszky dinamikája nemzetközi szintű, a szélen Kovacsicz gólerőssége fontos. Támadásban megvannak. A kapuban pedig Abramovicstól láttunk már klasszis teljesítményt.”

Zsiga Gyula: „Helyre tenné a magyar női kézilabdát”

©

Az egyik legsikeresebb magyar edző a Vasassal és a Dunaferrel is megfordult a legrangosabb kupa döntőjében, az újvárosiakkal 1999-ben a Ljubljana ellen megnyerte a trófeát. A Győr döntőbeli ellenfelét jól ismeri, hiszen két évig edzette őket.

„A Dunaferrel bebizonyítottuk ’99-ben, hogy nem okvetlenül hátrány az idegenbeli visszavágó. Az első meccs után itthon kielemeztünk mindent szakmailag, kint pedig, hogy belakjuk a csarnokot, már csak játszadoztunk az edzésen. Később elmesélte nekem egy konferencián a Ljubljana akkori edzőjének az öccse, hogy neki kellett kémkednie az edzésünkön - ment a bátyjához utána, hogy semmi esélyetek, ezek a magyarok annyira lazák, hogy csak szórakoznak a visszavágó előtti utolsó edzésen. Nem minden a 'szakmaiság'.

A Győrnek több előnye van a Podgoricához képest – ha párba tesszük a posztokat, megvannak a fórjai, amivel nyerhet. Technikásabbak a játékosai. A balkezes lövő Bulatovics talán az a klasszis, amilyen azon az oldalon nincs az ETO-nak – viszont a Podgoricának meg nincsen Görbicz-szintű zsenije, és Löke is egymaga megtestesíti azt a kétféle beálló játékot, amit odaát ketten képviselnek.

Az dönthet, hogy melyik csapat tudja a támadójátékát felállt fal ellen precízebben megoldani, hogy ne kapjon sok indítás gólt. Mivel a kapusok extrák, döntő lehet, hogy hány tiszta ziccert enged az ellenfélnek a két csapat.

A Buducsnoszt nem fog megijedni a veszprémi légkörtől, az biztos. Valceában tízzel nyertek, pedig ott senkinek sem egyszerű. A visszavágó pokoli hangulatot ígér, sportszerűtlenül szurkolnak, kemény kihívás lesz. Ljubljanában nekem fiatalabb csapatom volt, de a vezetőség akkor is a döntőbe jutást várta el, türelmetlenek, ahogy a Győrnek, nekik is megvannak a kudarcaik a múltból. Mindkét csapat most érett meg a végső győzelemre.

A Fradinál az a kérdés, hogy viselik az esélyesség terhét, mert én esélyesebbnek gondolom őket a Viborgnál. Megértek a BL-re is – és nekik nagyon sokat jelenthet a dabasi csarnok hangulata, Dániában, a visszavágón megközelítőleg sem lesz olyan az atmoszféra, ebben biztos vagyok.

©

Óriási siker lenne, ha két magyar klub húzná be a két legerősebb kupát. Helyre tenné a magyar női kézilabdát a tavalyi kudarcok után, megmutatná, hogy csak szövetségi döntési hibák vezettek a válogatott kudarcához (a női kézilabda-válogatott sem a vb-re, sem a londoni olimpiára nem jutott ki - a szerk.). Férfi szakágban sem sokszor fordul elő, hogy egy ország két csapata üljön a trónra – hatalmas dicsőség volna.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Tizennyolc Fradi-szurkolót ítélt el a bíróság a Bonyha elleni támadás miatt

Tizennyolc Fradi-szurkolót ítélt el a bíróság a Bonyha elleni támadás miatt

Hétfőn is szükség lehet az esernyőkre

Hétfőn is szükség lehet az esernyőkre

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek

Lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek

Ujhelyi: az osztrák alkancellár bukása az első a sorban

Ujhelyi: az osztrák alkancellár bukása az első a sorban