Rácz Tibor
Rácz Tibor

Meglepetéscsapat akar lenni az olimpián a magyar férfi kézilabda-Válogatott, amely a múlt héten Kunszentmártonban edzőtáborozott. A hvg.hu is ott járt, hogy végignézze, hogyan készülnek Nagy Laciék.

„Hol van? Londonban. Londonban? Igen, Londonban. Nem ismerős? Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, kib…ott Mary Poppins, London!" Guy Richie Blöff (Snatch) című kultfilmje, amelyben Avi, az amerikai „üzletember” a 86 karátos gyémánt lelőhelyét ismerteti kollegáival, az évek során szinte szállóigévé vált a film megjelenése óta eltelt több mint tíz év alatt. Ám 2012–ben már nem hiszem, hogy bárkinek is el kellene magyarázni, miért fontos ebben az évben mindenkinek London. Az olimpia ugyanis nemcsak a világ élsportolóinak az egyik legnagyobb esemény az életében, hanem mindannyiunknak. Éppen emiatt tartottuk fontosnak, hogy bepillantást nyerjünk az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó csapat, a magyar férfi kézilabda-válogatott keretének felkészülésébe.

Kunszentmártonba látogattunk, a helyi sportcsarnokban érkezésünkkor Nagy Laciék már a bemelegítésnél tartottak. Miközben  Mocsai Lajos az esti edzést levezette, a létesítmény lelátóján Szánthó Ferenc, a helyi kézlabda egyesület elnöke számolt be a hvg.hu-nak arról, miért is választotta az olimpiára készülő keret az egy hetes felkészülés helyszínéül a települést. Mint mondta, jó kapcsolatot ápol a szövetséggel, s azt gondolta, a csendes kis község éppen megfelelő arra, hogy a játékosok a lehető legnyugodtabb körülmények között készüljenek. – Látta volna a meccset az angolok ellen. Tömve volt a csarnok. Még székeket is kellett hoznunk, hogy az emberek elférjenek. Óriási volt a hangulat, s érezhető volt a szeretet a szurkolók részéről. Sokan megköszönték, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy ezeket a srácokat élőben láthatták játszani. Cserkeszőlőn, egy nagyon szép, nyugodt, pihenésre a legalkalmasabb szállodában laknak a fiúk, minden adott ahhoz, hogy csak az edzésre koncentráljanak – mondta Szánthó.

Gyors megbeszélés - kattintson képeinkért!
©

„Gyerekek, a kapufa nem gól! Most pedig a piros vonalon kívülről kétpasszos” –adta ki közben az utasítást Mocsai mester, s az edzés irama egyre csak erősödött. A játékosok is egyre kevesebbet hibáztak, nem csattant már annyiszor a kapufán a labda, mint előtte. Ezt követően a négy-négy elleni játék következett, amely már rengeteg szemet gyönyörködtető, bravúros megmozdulást hozott, ezeket követően a játékosok, tapssal, pacsival buzdították egymást. Összeszokott, összetartó gárda az övék, igazi csapat. Amelynek tagjai persze, amint volt néhány másodperc szünet edzés közben, egy-egy poént is elengedtek, amolyan feszültségoldó ugratást, amelyben Pérez szemlátomást jeleskedett. „Sok bajod lesz, ha nem nyújtasz le. Majd nyugdíjas korodban emlékezz, mit mondtam. Tessék lenyújtani!” – Mocsai Lajos utolsó utasításainak egyike volt ez a pénteki tréningen. 

- Nagyon jó a hangulat a csapatban, azzal, hogy a Nagy Laci visszajött, nagyon sokat erősödtünk. Mindenki nagyon gyorsan visszafogadta, ez a dolog megoldódott – mondta a hvg.hu-nak nyújtás közben Illyés Ferenc, a csapat kapitánya. Hozzátette, az angolok elleni csütörtöki győzelmet nem tartják mérvadónak, hiszen amellett, hogy a szigetországiak nem képviselnek hatalmas játékerőt, a Mocsai-tanítványok még a felkészülés elején járnak. – Egy egyhetes, magaslati, szlovéniai edzőtábor után szombaton a nagyon jó játékerőt képviselő Szerbia lesz az ellenfelünk. Megnézzük mi is,  hogy hol tartunk. Nincs olyan, hogy nem játsszuk ki a kártyáinkat, a magyar válogatott minden meccset győzelemre játszik, nyerni megyünk. Mindenki próbál a lehető legjobban játszani, hogy bebiztosítsa a helyét a csapatban, bízom benne, hogy jó eredményt fogunk elérni. (Illyésék a szombati meccsen két gólos győzelmet arattak a barátságos mérkőzésen a szerb válogatott ellen - a szerk.) A lényeg, hogy a edzőmeccseken előjövő hibáinkat tudjuk javítani, fel kell mérnünk, hogy védekezésben, támadásban mi az, ami pozitív, és mi az, amin még dolgoznunk kell  - mondta Illyés. A kérdésre, miszerint hogyan látja a csapat fizikális állapotát, elmondta, innentől kezdve egyre inkább a labdás edzések fognak dominálni, ám pillanatnyilag még érezhető a csapaton a fáradtság, éppen ezért tart a mester frissítő edzéseket.

Az olimpia férfi tornájának csoportbeosztása:
A-csoport: Franciaország, Svédország, Izland, Argentína, Nagy-Britannia, Tunézia
B-csoport: Spanyolország, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Dánia, Dél-Korea
A csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább, a negyeddöntőbe.
Mikler Roland - kattintson képeinkért!
©

Mikler Roland a csapat néhány tapasztalt tagjával szemben élete első olimpiájára készül. – Biztos, hogy ilyenkor az is izgul, aki volt már ilyen versenyen. Mondják a többiek, hogy mennyivel másabb a hangulat, mint bármilyen más világversenyen –mondta a hvg.hu-nak a Pick–Szeged kapusa, miközben a bordásfalnak támaszkodva a térdét jegelte. -  Azzal, hogy a keretben vagyok, és utazhatok Londonba, egy hatalmas álmom vált valóra. Érezzük az emberek szeretetét, nagyon örültünk, hogy itt Kunszentmártonban is rengetegen buzdítottak minket, s igyekeztünk közönségszórakoztató módon játszani. Mondták, hogy hozzuk haza az aranyat az olimpiáról – monda Mikler, aki egyébként dj-ként is ismert, igaz, főleg sportolói berkekben. A Kézilabdások éjszakáján rendszeresen ő pörgeti a lemezeket, ám a Szeged Bajnokok Ligája szereplése, az olimpiai felkészülés miatt egyre kevesebbszer tud a keverőpult mögé állni. – Köztudott, hogy a legnehezebb csoportba kerültünk, így talán nem is nagyon tudnék említeni olyan csapatot, amelyikre azt mondanám, nagyon tudnánk neki örülni. Korábban játszottunk már Dél-Koreával, velük kapcsolatban azt tudom mondani, hogy könnyebbnek tűnik, mint a többi, ám el kell mondani, hogy a világ kézilabda elitje egy csoportba került, így biztosan nem lesznek könnyű meccsek. Készülünk mindenkire ugyanúgy, bízunk benne, hogy tovább tudunk menni a csoportból. Abban biztos vagyok, hogy minden meccs izgalmas lesz. Rólunk tudni kell, hogy egy nagyon összetartó csapat vagyunk, legtöbbünk egy korosztályhoz tartozik – az idősebbeket nem szeretném megnevezni – és nagyon jó közösséget alkotunk. Barátok vagyunk, tudunk harcolni egymásért, hiszen kiskorunk óta együtt játszunk, együtt értünk el sikereket és együtt éltük át a kudarcokat is. Tudjuk kezelni és biztatni egymást, és ha arra van szükség, „odacsapunk” – mondta a hálóőr.

Mocsai Lajos - kattintson képeinkért!
©

Meglepetéscsapat akar lenni a magyar válogatott

- Miután ezeknek a srácoknak talán kétszer két nap pihenője volt decembertől, a klub és a válogatott szereplések miatt, ezért kétszer öt nap egyéni, futó, súlyemelő program szerepelt az edzésprogramban, s most már benne vagyunk abban a négy hétben, amely közvetlenül az olimpia előtti felkészülést jelenti – mondta Mocsai Lajos, szövetségi kapitány. Hozzátette, az embert próbáló munkát egy hét magaslati edzőtábor nyitotta Roglán, 16 edzést dolgoztak végig, most pedig eljött a formába hozó szakasz.  – Tunézia, Franciaország jönnek a sorban Szerbia után. Magyarkanizsán játszunk, bízunk benne, hogy sok jó magyar ember előtt, s lesz támogatásunk a nézőktől. Kisebb nagyobb boka, achilles, vállsérülések vannak, éppen emiatt van még két-három kérdőjeles játékosunk. Nagy a versengés még mindig, hiszen az olimpia az egyik legfantasztikusabb dolog az életünkben. Az egyetlenegy szárazföldi labdajáték, amivel hazánkból kikerült csapat, az a miénk, ez szinte hihetetlen volt még egy évvel ezelőtt, hogy ez sikerülni fog – mondta a mester. Felvetésünkre, hogy mindemellett Nagy Lászlóval is erősödött a csapat, elmondta, fontos, hogy Nagy Laci a csapatban van, de nélküle harcolták ki a többiek a kijutást.  – Én a csapatról szeretek beszélni, az a dolgom, hogy a csapatot építsem. A lényeg, hogy olyan csoportba kerültünk, amelynél nehezebbet nem kaphattunk. Itt a négybe jutás is óriási bravúrnak számít. Az Európa-bajnokság első négy helyezettje lesz majd az ellenfelünk, ami nem baj, hiszen „teher alatt nő a pálma”, fantasztikus meccseket fogunk játszani, arra készülünk, hogy meglepetés csapat legyünk Londonban. Nyilván a szakirodalom, s a közvélemény bennünket egy kicsit hátrébb sorol, mint a többi csapatot, de mi szeretünk meglepetést okozni, s azt már most megígérhetem, hogy minden meccsen győzelemre fogunk játszani – húzta alá a kapitány. Egyelőre még a csapatra a kvalifikációs feszültség a jellemző, a „versenyláz” majd  Londonban jön ki a játékosokon. A mai is egy igen komoly stratégiai edzés volt, támadás, védekezés gyakorlása. Az út elején vagyunk, de haladunk lépésről lépésre – értékelte a hvg.hu –nak a felkészülést Mocsai Lajos. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

A tudósok üzenik: ne döntsön, amikor éhes

A tudósok üzenik: ne döntsön, amikor éhes

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a népligeti gyilkos

Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a népligeti gyilkos