szerző:
Ligeti et Nagy

A svédek elleni pocsék játéka ellenére is továbbjutott a francia válogatott, amely a negyeddöntőben a spanyolokkal játszik. A címvédő elleni meccsre óriásit kell javulnia Laurent Blanc csapatának.

A semmi és a lét

Thierry Roland emlékére, Alfred Nobel kegyelmében bízva, Jean-Paul Sartre leshelyzetét kihasználva

A svédek elleni mérkőzésnek a továbbjutás szempontjából alig-tétje volt csapatunk számára. Bármerre is visz az utunk, jobb esetben Olaszország keresztezi, vagy ha jöhet rosszabb: Spanyolország. 90+4 perc után kiderült, a spanyolok jönnek. Semmiben nem bízhatunk.

©

Thierry Roland, a mi játékunk örökös magyarázója el tudná mondani, mit lehet csinálni. Ő szombat este óta nincs,  meghalt mint valaki egy szép cselben, elhallgatott, mint a legnagyobbak szoktak egy fontos meccs előtt elegánsan legörbíteni a mikrofont: nincs már, akinek a hangjára oda kell figyelni, de csapat se nagyon, amelyik figyelne.

A himnusz, a gyász és a kezdőrúgás, a biztos továbbjutás ígéretének tudatában rendelkezésünkre álló nem egészen fél percben lehetőségünk volt lefuttatni, mit gondolunk ma este a labdarúgásról. A procedúrát második legfontosabb szervünkkel, az agyunkkal végeztük el. Az agy - minden ellenkező híresztelés dacára - képes a gondolkodásra, és mivel minden embernek van ilyen, az esélyek tökéletesen egyenlőek, gyerünk: használjuk.

A fenomenológiai és az egzisztencialista filozófiai egyik alapművét, A lét és a semmit ismerve, főszurkolónk  elvesztését érzékelve, éppen mi ne tudnánk, hogy a semmi nem egyenlő a nyugalommal, hanem pont ellenkezőleg: folytonosan változó és átalakulásban lévő, ha tetszik dinamikus, időhasadás a létben, amit a tudattal azonosíthatunk, szemben az önmagában való dologi létezés állandóságával: pályára kell lépni, játszani szükséges, veszteni lehetséges.

©

A tudat semmitő tevékenységének aspektusai közül - ide tartozik a tagadás és a képzelet is -, a legfontosabb: a szabadság. A szabadság segítségével realizáljuk a tudat semmitő működését, és képesek vagyunk elszakadni a dologi lét közvetlen meghatározottságaitól, azaz képessé válunk a szabad döntésre.

Jean-Paul Sartre szerint - és ezzel Zinedine Zidane is mélységesen egyetért - innentől kezdve beszélhetünk öntudatról, az öntudatra ébredéshez pedig mint láttuk, a semmin keresztül vezet az út, emiatt a szabadság szorongást is ébreszthet bennünk. Olyan metafizikai élményben lesz részünk általa, amely a saját lehetőségeink végtelensége és a szabadság semmivel való kapcsolata miatti szorongásnak felel meg. Az ember erre a szorongásra kétféle válaszreakciót adhat: az unalmat és az aktivitást. A franciák az előbbit választották.

A futballista a szabadság terhét elviselve önmagát képviseli, így képessé válik a szabad cselekvésre, vagy a menekülést választja. Utóbbi esetben viszont hazudik magának és arra törekszik, hogy elfeledje a valóságot. Az előbbiből születhet a gólszerzés diadala, esetleg a gól beszedésének elkerülésére irányuló minden mozdulat.

Nagyítás-fotógalériánk az Eb csoportmeccseinek legnagyobb arcaival - kattintson a képre!
©

A fenyegető valóság bekövetkezett, mielőtt még álomra hajtottuk a fejünket. A legyőzhetetlen Spanyolországgal kell játszanunk. Ezzel a csapattal nem lesz egyszerű.

Egyébként látták a youtube-on a Monty Python előadásában a filozófusok meccsét? Ha megnézik, tudják, milyen közel kerül a kezdőkörben egymással a futball és a filozófia.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Lopott bankkártyaadatokkal vásárolt a 22 éves győri fiú

Lopott bankkártyaadatokkal vásárolt a 22 éves győri fiú

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant

LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant