Mi lesz veled, Ferencváros?

Mi lesz veled, Ferencváros?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Vincze Szabolcs

A Ferencváros története a rendszerváltás óta méltatlan volt az ország legnépszerűbb csapatához, a régi tradíciókhoz. Ma már a tulajdonost sem a név és a patina érdekli elsősorban, hiszen a klub legértékesebb része régóta nem a futballcsapat. Válasz és tervek azonban nagyon is vannak.

A Ferencváros képtelen kimászni abból a gödörből, amibe az utóbbi tizenöt év tehetetlen sportvezetése terelte. A fordulópont talán az 1995/96-os Bajnokok Ligája főtáblájára kerülés volt. Akkor óriás lehetőséget kapott a Fradi, hiszen egyszerre két esély is kínálkozott számára. Egyrészt évtizedekre előre megalapozhatott volna egy masszív és meccsre járó szurkolói tábort, hiszen az Ajax és a Real Madrid elleni meccsek előtt egy csapásra veszélyesen sok Fradi-szurkoló lett az országban. Másrészt a zöld-fehérek anyagi szempontból is bekerültek - bármennyire rövid időre is - az európai labdarúgás pénzügyi vérkeringésébe, ami anyagi stabilitást hozhatott volna. Ám egyik lehetőséggel sem sikerült élni, sőt a klub már a következő évben csőd közeli helyzetbe került.

Üllői út: meddig lesz így?

Talán sosem fog kiderülni, mi lett a BL-ből befolyó mintegy 600 millió forinttal, azt pedig talán dr. Szívós István, a klub akkori elnöke is érzi, hogy az általa adott válasz, miszerint „felélte a klub”, nem kielégítő. Sorozatos szakmai és pénzügyi baklövések követték egymást, majd Furulyás János regnálása idején (2001-2006) ez a lejtmenet elérte a mélypontját.

Csak 2008-ban látszott megoldódni a helyzet a futballbizniszben tapasztalt Kevin McCabe és cége, a Scarborough Ltd. érkezésével. Bár elhangzottak szép szavak a klubról és annak fontosságáról, a visszatérésről a siker útjára, érthető módon addigra mindenki szkeptikussá vált. Köztudott volt, hogy egyetlen dolog vonzotta a befektetőjelölteket az időközben – egyébként jogtalanul – a másodosztályba száműzött, egyre gyengébb játékoskerettel bíró és egyre szürkébb focit játszó Ferencvárosban: a sokat emlegetett 6+2 hektáros, Üllői úti ingatlan.

Bár világossá vált, hogy az üzlet sokkal fontosabb a focinál, az is ugyanilyen világos volt, hogy addigra ez a terület maradt az utolsó lehetősége és ütőkártyája a Fradinak. Kénytelen volt ebbe kapaszkodni, ha voltak még tervei a jövővel kapcsolatban. Ebbe már a szurkolók is belenyugodtak, különösen azért, mert az új tulajdonos „választási beszédében” megígért mindent, ami más országban talán megvalósítható is lett volna. De mint minden Magyarországra tévedt külföldi, ő is szembesült az itthoni futballvalósággal.

Érezd! Vajon ők már érzik? Craig Short vezetőedző (balra), Berki Krisztián vezérigazgató (jobbra)
©

A 2009/2010-es szezonban eddig ugyan nem sikerült a beígért jó szereplés, de az utóbbi hónapok igazolásait látva a szurkolók talán ismét bízhatnak egy ütőképes ferencvárosi futballcsapatban. Az ingatlankérdés pedig mára egy hétköznapi drukker szemében egyetlen kérdésre egyszerűsödött: mi lesz az új stadionnal? A tervekben szerepel pláza, irodaházak és amit csak el lehet képzelni, ám pontosan még senki sem tudja, mi is lesz az Üllői úti ingatlan helyén mondjuk tíz év múlva. Mivel a terület legértékesebb része éppen a mostani Albert Flórián Stadion, abban biztosak lehetünk, hogy nem lelátók.

„A tervek szerint a Ferencváros új stadionja a mostani mögött helyezkedik majd el az Üllői úton, ahol jelenleg edzőpálya található – mondta Berki Krisztián, az FTC vezérigazgatója a hvg.hu-nak. – Mindez a mostanihoz képest kilencven fokkal elforgatva, jelenleg ezért is harcolunk az ÁNTSZ-szel. Ugyanakkor az új épület négy oldalról körbejárható lesz, mivel utcát szeretnénk nyitni mellette."

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) fellebbezését – miszerint az új komplexum veszélyeztetheti a közegészségügyi feladatok ellátását, mert túl közel kerülne a szolgálat épületeihez – még vizsgálják. Döntés másodfokon, jelenleg folyik a terveztetés. Az egyesület célja, hogy nyárra meglegyenek a szükséges engedélyek, és megkezdődhessen az építkezés.

[[ Oldaltörés (Új stadion, új szurkolók) ]]

De mi lesz a régi stadionnal, és hogyan zajlik majd az átmenet a régi és az új között? "A tulajdonos, Kevin McCabe már többször nyilatkozta, és én is szeretnék mindenkit megnyugtatni: első feladatunk megtalálni a finanszírozási oldalt az új épülethez – tette hozzá Berki. – Szeretném hangsúlyozni, hogy amíg ez nincs meg, egészen biztosan nem kezdjük el a régi stadion bontási munkálatait."

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy bár épül majd pláza és iradépület is az ingatlan helyén, elsődleges fontosságú a stadionfelújítás. Ez a tervek szerint 24 hónapra nyúlik majd, ami azt jelenti, hogy 2012-ben várhatóan már egy új futballarénában buzdíthatják a csapatot a szurkolók. Ehhez persze mindennek a tervek szerint kell haladnia, ami sok esetben nem a klubon múlik – lásd az ÁNTSZ jelenlegi fellebbezését.

 

Erre senkinek nincs szüksége

A másik sarkalatos kérdés a klub életében a szurkolók kérdése, hiszen az utóbbi években nemcsak elszaporodtak a botrányok, de volt idő, amikor kifejezetten úgy tűnt, bizonyos drukkercsoportok igényt tartanak arra, hogy beleszóljanak a klub életébe.

"Célunk a szurkolók és a vezetőség közötti kommunikáció erősítése, hogy egyeztetni tudjuk egymás elvárásait és lépéseit. Úgy érzem, az utóbbi időben határozottan elindultunk egy jó úton, és biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk találni a közös hangot a drukkerekkel." Ehhez persze jó eredményekre is szükség lesz, amelyekben ebben a szezonban egyelőre szűkölködik a csapat. Berki Krisztián szerint azonban nem kell pánikolni, a vezetőség ötéves futballstratégiában gondolkodik.

"Az első évben természetesen az NB I-be való feljutás volt a cél, ami sikerült is. Szezon elején az első hat hely valamelyike volt a cél, aminek elérését még annak ellenére sem tartom lehetetlennek, hogy jelenleg sajnos a tabella 11. helyén állunk." Azonban ne feledjük, hogy ez volt az első átigazolási szezon, amikor a Fradi érdemben is tudott erősíteni, hiszen az NB II-ben nyilván egy olyan keret kialakítása volt a cél, amely ki tudja harcolni a feljutást.

A védelemben a 12-szeres magyar válogatott, Csizmadia Csaba, a középpályán pedig a máltai André Schembri és az északír Tommy Doherty igazolásával egyértelműen jelezte a klub, hogy innentől kezdve a tabella élbolya felé szeretné venni az irányt. Az ígéretek szerint pár éven belül a külsőségekben is rendeződik a Ferencvárosi Torna Club helyzete.

Aki tényleg szurkolni akar, ezután is megteheti
©

Hozzászólások