Foci-vb: rekordot döntött Parreira

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Már a Mexikó elleni, pénteki nyitómérkőzés kezdő sípszavának pillanatában volt mit ünnepelnie Carlos Alberto Parreirának, a házigazda dél-afrikaiak szövetségi kapitányának, aki immáron hatodik labdarúgó-világbajnokságán dirigál egy együttest, s ezzel egyedüli rekorderré lépett elő.

A 67 éves brazil tréner eddig társbérletben tartotta a csúcsot Bora Milutinoviccsal, aki öt vébén ült a kispadon. Parreira először 1982-ben, Spanyolországban vett részt vb-n szakvezetőként, akkor Kuvait legjobbjait irányította. Nyolc évvel később az Egyesült Arab Emírségek, 1994-ben pedig hazája csapatát vezette - utóbbi alkalommal világbajnoki címig. A folytatásban Szaúd-Arábia (1998), majd ismét Brazília (2006) szövetségi kapitánya volt, ezúttal pedig a dél-afrikai csapat mestere. A megbízatása a vb végéig szól. A világjáró szerb Milutinovic először 1986-ban a házigazda Mexikó vezetőjeként volt vb-résztvevő, majd Costa Rica (1990), az Egyesült Államok (1994), Nigéria (1998) és Kína (2002) válogatottja következett.

Parreira és Milutinovics összehasonlítása nem könnyű, hiszen a szerb Milutinovics általában kevésbé neves csapatokkal jutott ki a vébékre, miközben Parreira a brazilok szövetségi kapitánya volt kétszer, illetve most a házigazdákat nem kellett "kijuttatnia" a tornára. Ugyanakkor Parreira világbajnoki címet szerzett a brazilokkal, ami Milutinovicsnak nem sikerült.

Hozzászólások