Sok focista van veszélyben a fejelés miatt

Sok focista van veszélyben a fejelés miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Agyrázkódáshoz hasonló sérülésekhez vezethet, ha egy focista sokszor fejel a labdába - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Az amerikai Albert Einstein orvosi egyetem munkatársai 32 fiatal, amatőr játékos agyát szkennelték egy speciális MRI vizsgálattal, az úgynevezett diffúziós tenzor képalkotással. A mágneses rezonancián alapuló módszerek közül ez a technika lehetővé teszi, hogy tanulmányozzák az agy vízmolekuláit, valamint az idegeket és szöveteket.

A vizsgált önkénteseket arról is kikérdezték, hogy játék közben milyen gyakran fejelnek. Nagyjából évi ezer fejelésnél lehet a határ, amelynél már károsodhat az agy - legalábbis ezt állapították meg a 32 résztvevő agyának szkennelése alapján a kutatók.

Svédország - Magyarország EB selejtező
©

Az agyi elváltozások szerencsére ilyenkor is enyhének bizonyultak, öt agyterületen, főként a koponya elülső részénél találtak kisebb elváltozásokat a gyakran fejelgetőknél. A sokat fejelő önkéntesek, akik agyában elváltozásokat tapasztaltak a szkennelésnél, a verbális memóriát és reakcióidőt mérő teszteken is gyengébben szerepeltek társaiknál.

Michael Lipton kutatásvezető elmondta, hogy egy focilabda körülbelül 55 kilométeres óránkénti sebességgel érkezhet az amatőr játékosok fejéhez, és akár kétszer ilyen gyorsan a professzionális futballban. A fej labdával való gyakori ütközése hosszabb távon eredményezi a kimutatott sérülést, amely a kutatók szerint idővel helyreállhat.

A tanulmányt Lipton az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves tudományos találkozóján ismertette részletesen.