Kassai sporttárs futni fog

Kassai sporttárs futni fog

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Viszik a lángot idén is – az Egyesült Királyságban három magyar közéleti személyiség és a „hétköznapok hősei” tehetnek meg egy rövid távot az olimpiai fáklyával a Samsung jóvoltából.

Végleges annak a nyolc szerencsés magyarnak a listája, akiket az ún. hétköznapi hősök közül választottak ki, hogy a Samsung szervezésében július 13-án sportolók és hírességek társaságában fussanak az olimpiai lánggal Angliában.

A fiatalok közt van szociális munkás, súlyos betegségét a sporttal legyőző lány, életmentő 14 éves fiú, fogyatékosokat gondozó önkéntes. Mindannyian győztesek már, az élet legkülönbözőbb nehézségeit gyűrték le vagy próbálják legyűrni, tehetségüket használva.

Melléjük három „celeb” csatlakozik – a kifejezést kicsit finomítva: közéleti személyiség. Erőss Zsolt, a legismertebb magyar hegymászó abszolút a hétköznapi hősök közé illik, legfeljebb ismertebb náluk. Az alpinista jelenleg Nepálban mászik, így ő nem volt ott az fáklyafutás sajtótájékoztatóján.

Erőss Zsolt
©

Ott volt viszont Kassai Viktor, a 2011-ben a világ legjobb labdarúgó játékvezetőjének választott magyar bíró. Formája rendben van, hisz az Európa-bajnokságra készül - olimpián már nem vezethet, de a pekingi játékok focidöntője után úgyse lenne feljebb -, megjegyezte, a hazai bajnokikon 10-11 kilométert fut általában, valahogy kibírja majd ezt a 300 métert.

Kassai Viktor

„Azért jó, mert az olimpia egy magasztos eszme, óriási hagyományai vannak, százmilliók nézik. Ha ennek a részese valaki, az egy jogos büszkeség a számára” – mondta Kassai.

„A részvételnek különböző fázisai vannak: sportolóként, szurkolóként, önkéntesként – vagy fáklyavivőként. Nyilván sportolóként a legnehezebb részesévé válni, pár ezer embernek adatik meg. Pár százezer juthat el a helyszínre. És vagyunk mi, akik vihetik a fáklyát.”

„A nagy többség közülünk soha nem volt még olimpián, sem a közéleti személyiségek, sem a hétköznapi hősök közül. Nekem szerencsém van, megadatott, hogy ott lehessek Pekingben, de az emberek 99 százalékának már az óriási dolog, hogy elmondhatja, valamilyen szinten részese volt ennek a műsornak. És az, hogy 300 métert futhat a fáklyával, őt is az olimpia részesévé teszi.”

A harmadik közéleti fáklyavivő Vadon János, az egyik kereskedelmi rádió műsorvezetője lesz, aki több segélyakcióban vett már részt, illetve szervezett gyűjtést a média segítségével.

"Ha belefáradnak a semmittevésbe" - Zöld Fesztivál a hegyen

Május 1-én a Hármashatár-hegyen – a szervezők fogalmazása szerint Budapest „zöld tüdejében” – futni, biciklizni, túrázni és jó levegőt belélegezni várnak mindenkit a 3. Samsung Olimpiai Zöld Fesztiválra.

A program 10 órakor indul, a résztvevők öt távon nevezhetnek futásra,1 kilométertől 21 kilométerig, emellett 11 és 23 km-es gyalogtúra, illetve a mountain bike-osoknak a X. Buda Maraton a program.

„Tavaly a nagyon rossz időben is több mint 2500-an váltottak rajtszámot. Ezt idén szerintem felülmúljuk, bár négynapos ünnep utolsó napján leszünk, ami lehet, hogy hátrány, mert még nem jönnek vissza a vidékre utazó emberek. De lehet előny is, ha belefáradnak a semmittevésbe” – mondja Kocsis Árpád versenyigazgató.

„Nézőnek is érdemes kijönni. Ha valaki egyik sportágban sem akar részt venni, csak kijön és szétnéz: rácsodálkozik a kerékpárosok és a futók fantasztikus rajtjára, a hegymászókra, vagy csak kirándul a Vöröskőhöz, esetleg megnézi Bessenyei Péter műrepülő bemutatóját, az is jól fogja érezni magát.”