Lejátszottuk a Super Bowlt - és most meg is nézheti

Lejátszottuk a Super Bowlt - és most meg is nézheti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Patyi Máté
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetlen mérkőzés van csupán hátra a profi amerikaifutball-bajnokság 2013-2014-es szezonjából, méghozzá a legfontosabb, a döntő. A Super Bowlon idén a Seattle Seahawks és a Denver Broncos mérkőzik meg egymással, magyar idő szerint hétfő hajnalban. Patyi Máté, a hvg.hu, valamint Németh Péter a tdmagazin.hu szerzője ragadott kontrollert, hogy egy konzoljáték segítségével már a nagydöntő kezdőrúgása előtt eldöntsék, ki emelheti magasba idén a Vince Lombardi-trófeát. Amerikaifoci- rajongóknak, gamereknek a videó kötelező!

Néhány évvel ezelőtt az NFC nyugati csoportját az NFL-rajongók nagy többsége egyszerűen körberöhögte. A négy csapat tulajdonképpen pofozógépnek számított, és még az is megtörténhetett, hogy az egyik gárda 7-9-es mérleggel jutott be a rájátszásba. 2010-ben a Seattle Seahawks produkálta ezt a negatív bravúrt, aztán persze a playoff első körében nagy meglepetésre, egy rendkívül emlékezetes meccsen megverte a New Orleans Saints csapatát. (Az NFL lebonyolításáról lásd keretes rövid magyarázatunkat – szerk.)

Mostanra azonban ez már a múlté, hiszen az együttes Russell Wilson személyében talált egy fiatal irányítót, aki remekül vezeti a támadósort, Marshawn Lynch pedig elképesztő futásokkal támogatja a passzjátékot. Az erőfutó előtt pedig nem akárki, mint a liga leginspirálóbb játékosa, Derrick Coleman blokkol. A három éves kora óta siket játékosról senki nem gondolta volna, hogy valaha az amerikai futball ligában fog tudni játszani, ám a kemény munkának köszönhetően hétfő hajnalban mégis Lynch előtt töri az utat. 

Mégis a Seahawksból elsőorban a védelmet kell kiemelnünk, ami idén kétségtelenül a liga legjobbja volt. Ennek a minden tekintetben kiválóan összerakott defense-nek egyik legismertebb alakja Richard Sherman, aki botrányokat kavaró médiaszerepléseivel, saját maga dicsőítésével, és nem mellesleg remek játékával is rendkívül érdekes figurájává vált a Sehawks-nak.

Út a nagydöntőig

A profi amerikai focibajnokságban 32 csapat vesz részt. A nemzeti liga két konferencia egyesülésével jött létre: az AFC-ben (American Football Conference), és az NFC-ben (National Football Conference) is 16-16 csapat játszik, négy-négy csoportban (Észak, Dél, Kelet, Nyugat). A szezon egy 17 hetes alapszakaszból áll, melyben mindkét konferenciában minden csapat 16 mérkőzést játszik összesen, minden héten egyet. A januárban kezdődő rájátszásba (playoff) a két konferencia hat-hat legjobb csapata kerül, és küzd meg egymással egyenes kieséses rendszerben. A konferencia győzteseknek rendezik a nagydöntőt, a Super Bowl-t.

A Seahawks ellenfele az a Denver Broncos, amely két évvel ezelőtt még óriási kockázatot vállalt Peyton Manning szerződtetésével. Ma már teljes képtelenségnek hangzik, hogy a liga korszakos irányítója bármilyen kockázatot jelentett korábban, de nem szabad elfelejteni, hogy Manning akkor kihagyott egy teljes szezont, több nyakműtéten is átesett, és talán ő maga sem tudta, hogy vajon képes lesz-e újra felvenni a profi liga ritmusát. 

Nos a QB (quarterback, irányító – szerk.) bizony fölvette méghozzá nem is akárhogyan, hiszen élete legjobb szezonját produkálta. Tavaly még a későbbi győztes Baltimore Ravens megállította a Vadlovakat (a csapat nevét anno a szurkolók szavazták meg – szerk.), de ebben az idényben nem igazán volt ellenszere a legjobb támadósornak, ami sorra döntötte meg a rekordokat. 

©

A csapatnál jól működik a futójáték, ami elsősorban Knowshon Moreno (meg persze a támadófal) érdeme, de Manning számára elkapókban sem volt hiány: a Demaryius Thomas, Eric Decker, Wes Welker hármas szállította a yardokat és a TD-ket (touchdown – lásd Mi van, ha zöld vagyok az amerikai focihoz? című keretest) is, kiegészülve a szinte teljes ismeretlenségből feltűnt tight enddel, Julius Thomas-szal. Ha pedig ilyen fegyverarzenál van az offense oldalán, akkor a védelemnek tulajdonképpen már nincs is más feladata, mint egy erős közepes teljesítménnyel és néhány labdaszerzéssel előrukkolni, és kész is a nagydöntős csapat. 

A liga legjobb védelme tehát a liga legjobb támadósora ellen száll majd harcba, sőt, ha úgy vesszük, ez az összecsapás már meg is történt. A két gyerekkori jóbarát kiélezett, remek végjátékot hozó mérkőzésen előre eldöntötte, hogy ki a XLVIII (segítünk egy kicsit: 48.) Super Bowl bajnoka. A játékban persze néha feltűnnek olyan karakterek, akik a valós döntőn már biztosan nem szerepelhetnek. És bár korántsem mérvadó, a játék végül a hivatalos szimulációhoz egészen hasonló eredményt hozott.

Mi van, ha zöld vagyok az amerikai focihoz?
Hosszú évek óta az amerikai futball liga nagydöntője jelenti a legnézettebb műsort az USA-ban, ezért természetesen óriási a felhajtás körülötte. A mérkőzésen ugyanis nem csak a hardcore sportrajongók, hanem a laikus nézők is megtalálják a nekik megfelelő szórakozást, ami a félidei koncertet és a fél percenként 4 millió dollárba kerülő, külön az eseményre tervezett reklámokat jelenti. Az amerikai foci szabályait nem lehet két bekezdésben összefoglalni. Akinek csak pár perce van, az olvassa el ezt a rövid összefoglalót. Akinek esetleg akad félórácskája, az tekintse meg ezt a videót - ennél mi nem ismerünk jobb szabálymagyarázót.
Hozzászólások