Klein Dávid: "rendesen megéreztük a magasságot"

Klein Dávid: "rendesen megéreztük a magasságot"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Közeledik az alaptábor felé Klein Dávid, aki első magyar hegymászóként oxigénpalack nélkül tervezi megmászni a 8848 méteres Mount Everestet - írja a Blikk.

A SPAR Everest Expedíció hegymászója, Klein Dávid egy adminisztratív baki miatt késett pár napot, de a csapat gond nélkül átjutott a kínai, majd a tibeti határon - írja a Blikk. Mivel Katmandu és az alaptábor között közel 4000 méter a szintkülönbség, az úton több pihenőt iktattak közbe. Miután elérték a 3700 méteren lévő Nyalamot, felkapaszkodtak a dombokra is, hogy így gyorsítsák az akklimatizációt.

©

"Lassan haladtunk, de azért rendesen megéreztük a magasságot. Ennek ellenére nagyon elégedett voltam a szervezetem reakciójával, jó volt érezni, ahogy egyenletesen jár a levegő ki és be a tüdőmbe" – számolt be a hegymászó, aki a nepáli Ang Mingmával mászik együtt.

Azt is elmondta: reggel "kótyagosan" ébredtek, a légzésük szaporább volt, gyorsan kifulladtak, és az éjszaka enyhe fejfájás is gyötörte őket. Végül két nap után indultak tovább a 4200 méteren lévő Tingribe. A hagyományos tibeti falucska az 5100 méteren lévő alaptábor felé vezető út utolsó előtti állomása, ahol két napot töltenek - írja a lap.