Hosszú Katinka olyat csinált, amit még egy nő sem

Hosszú Katinka olyat csinált, amit még egy nő sem

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hosszú Katinka 1:59.23 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méter háton. Ő az első nő, aki két percen belül teljesítette ezt a számot.

Hosszú Katinka 1:59.23 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méter háton az úszók rövidpályás világbajnokságán, pénteken Dohában. Ő az első nő, aki két percen belül teljesítette ezt a számot. Azzal, hogy nyert, a rövidpályás vb-k történetének 20. magyar érmét szerezte, saját pályafutásában pedig ez a negyedik arany 25 méteres medencében.  

Az év női úszójának választott, és a vb szerdai nyitónapján - 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen - két ezüst-, csütörtökön 100 méter háton világcsúccsal aranyérmet szerző magyar versenyző az első ötven méter kivételével elöl volt, fokozatosan növelte előnyét, és végül hatalmas fölénnyel győzött.

"Két percen belül, ez azért durva... Jó, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor valahol gondoltam erre, reméltem, hogy sikerülni fog" - nyilatkozta a hazai szövetség Facebook-oldalán Hosszú. Szavai szerint könnyűnek érezte az úszást, erőlködés, feszülés nélkül ment. "A négyszáz gyorsról is azért léptem vissza délelőtt, hogy több erőm maradjon, meg így két órával többet pihenhettem. Nagyon boldog vagyok most!" - mondta.

©

A címvédő Hosszú Katinka a 100 méter vegyesúszásban is aranyérmet szerzett, 56.70 másodperces szintén világcsúccsal. Verrasztó Evelyn ugyanebben a versenyszámban nyolcadik lett a péntek délutáni döntőben. A 100 méteres vegyesúszásban a régi világrekordot is Hosszú Katinka tartotta 56.86 másodperccel, amit szeptember elsején úszott a dubaji világkupaversenyen.

Kapás Boglárka 4:00.27 perccel az ötödik helyen végzett 400 méter gyorson. Kapás a nyolcadik idővel került be a fináléba a délelőtti selejtezőből, miután közel két másodpercet tudott javítani korábbi legjobb időeredményén. A számot a spanyol Mireia Belmonte nyerte, neki ez a negyedik aranyérme Dohában. Szerdán 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen Hosszú Katinkát megelőzve diadalmaskodott, míg csütörtökön 800 méter gyorson nem talált legyőzőre.

A fiúk is két aranyat szereztek ma

Gyurta Dániel szintén aranyérmet nyert 200 méter mellen Dohában. A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a katari döntőben már a táv első felében az élbolyban helyezkedett el, 100 méternél elsőként fordult, és bár legnagyobb vetélytársa, a német Marco Koch megközelítette, utolérni nem tudta. A magyar világklasszis 2:01.49 perccel csapott célba. Gyurta, aki szerdán a 100 méteres távon nem indult, a péntek délelőtti selejtezőben is a leggyorsabbnak bizonyult.

"Nagyon örülök, hogy sikerült megvédenem a címemet - nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldalán. - A mai nap visszaigazolta, jó döntést hoztam, amikor visszaléptem a 100-tól, hiszen délelőtt az utolsó előfutam volt a miénk, délután pedig a harmadik döntő, azaz a buszozással együtt 40 percem maradt a pihenésre, amit, úgy gondolom, mindannyian éreztünk, akik ma a fináléban úsztunk." Gyurta hozzátette, hogy egyértelműen a győzelem volt a cél, nem a világcsúcs. 

"Annak örülök, hogy fél másodperccel a többiek előtt vagyok még mindig, de tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy rövidpályás vb - az igazi kihívások ezután következnek. Ami jó, hogy sikerült ezt az évet egy ilyen címmel zárnom, mert elismerem, nem volt annyira kimagasló ez a szezon, mint a korábbiak - mondta, majd magyarázattal is szolgált: - Szándékosan fogtuk vissza ezt az idényt, hogy a következő két évre, amikor jön a nagypályás világbajnokság és az olimpia, meglegyen a kellő erő, hogy továbbra is a többiek előtt maradjak."

Bernek Péter ugyanezen a versenyen 3:34.32 perces országos csúccsal nyert aranyérmet 400 méter gyorson. Az eddig inkább hátúszásban jeleskedő 22 éves BVSC-versenyző már délelőtt az összesítésben első helyet érő időt úszta, és a délutáni döntőben még ezen is jelentősen tudott javítani. Eredménye, amely világbajnoki csúcs is, 3.02 másodperccel volt jobb a délelőtti magyar rekordnál. A döntőben 100 méterig a második helyen haladt, akkor az élre tört, majd egyre növelte előnyét, amelyből mintegy két testhossznyit megtartott a célig.