Feltárulhat a vébémutyi-jelentés, legalábbis szavazhat róla a FIFA

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága várhatóan pénteken szavazással dönt arról, hogy nyilvánosságra kerüljön-e az a jelentés, amely a 2018-as és 2022-es világbajnoki helyszínkijelölésekkel kapcsolatban felmerült korrupciós vádakkal foglalkozott.

Szerdán lemondott a nyomozást vezető amerikai ügyvéd, Michael Garcia, azt követően, hogy a FIFA fellebbviteli bizottsága nem fogadta be az indítványát, melyben azt kérte, hozzák nyilvánosságra a teljes nyomozati anyagot.

A FIFA novemberben jelentette be, hogy a Garcia által elkészített jelentés alapján az etikai bizottság nem talált semmi olyan - elsősorban megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál, a 2022-esé pedig Katarnál marad.

Garcia 430 oldalas nyomozati anyagából Hans-Joachim Eckert, az etikai bizottság vezetője egy 42 oldalas összefoglalót tárt a nyilvánosság elé. Előbbi véleménye szerint ez több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott, ezért azt szerette volna elérni, hogy a teljes anyagot ismertessék.

Szintén az anyag közzétételét sürgette Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa a kételyek eloszlatása érdekében.