Orbán: "Elment az utolsó mohikán. Isten veled, Jenő bácsi!"

Orbán: "Elment az utolsó mohikán. Isten veled, Jenő bácsi!"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kormányfő a vasárnap elhunyt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás labdarúgója előtt tisztelgett a Facebookon. Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes futballistát a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti.

"Elment az utolsó mohikán. Isten veled, Jenő bácsi!" – írta Facebook oldalán Orbán Viktor miniszterelnök a 89 éves korában vasárnap elhunyt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás labdarúgója előtt tisztelegve.

Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes futballistát a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti. Az MLSZ a honlapján azt írta: "A legendás labdarúgó halálával pótolhatatlan veszteség érte nemcsak a magyar, hanem az egyetemes labdarúgást is."

 A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség hétfőn közleményében jelezte: tisztelettel és szeretettel emlékeznek az Aranycsapat tagjai közül utolsóként távozó olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes és Európa Kupa-győztes labdarúgóra. "Osztozunk a család, a barátok és tisztelők fájdalmában. Nyugodjék békében, emlékét szívünkben örökké megőrizzük" – írta a Fidesz.

Tarlós István főpolgármester hétfői közleményében azt írta: mindenekelőtt a családnak, másodsorban az egész magyar sporttársadalomnak őszinte együttérzését fejezi ki Buzánszky Jenő elhunyta alkalmából. "Az Aranycsapat utolsó élő tagjának elveszítése minden magyar sportszerető ember számára fájdalmas veszteség" - fogalmazott Tarlós István.

A Magyar Szocialista Párt szerint a 89 évesen vasárnap elhunyt Buzánszky Jenő a távozásával legendává, az Aranycsapat pedig történelemmé vált. "Sportpályafutása és emberi nagysága örök például szolgál az igazi futballt szerető magyar emberek számára" - áll az MSZP hétfői közleményében az "Aranycsapat elnyűhetetlennek hitt hátvédjéről". A párt részvétét fejezte ki Buzánszky Jenő hozzátartozóinak.

Buzánszky Jenő az Aranycsapat utolsó élő tagja volt. Játszott az 1952-ben, Helsinkiben olimpiai bajnok együttesben, pályára lépett az évszázad mérkőzésén 1953-ban, Londonban, és mind az öt mérkőzésen szerephez jutott az 1954-es svájci világbajnokságon, melyen ezüstérmet szerzett a válogatott. 2011 óta volt a Nemzet Sportolója, idén novemberben pedig beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe.

Az egykori nagyszerű jobbhátvéd pályafutását a Dombóvári Vasutasnál (1938-1946) kezdte, majd felnőttként a Pécsi VSK-ban (1946-1947), illetve Dorogon (1947-1960) futballozott. 274 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, a válogatottban pedig 49 alkalommal szerepelt.