Papa, elgurult az sms-e! – Jön a Super Bowl éjszakája

Papa, elgurult az sms-e! – Jön a Super Bowl éjszakája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Patyi Máté
Tetszett a cikk?

Egyetlen mérkőzés van csupán hátra a profi amerikaifutball-bajnokság 2014-2015-ös szezonjából, méghozzá a legfontosabb, a döntő. A Super Bowlon idén a Seattle Seahawks és a New England Patriots mérkőzik meg egymással, magyar idő szerint hétfő hajnalban. Elmondjuk a frankót, és még azt is, hogyan kerülthet fel egy jó kérdéssel a Sport 2 sms-falára.

Pontosan tíz éve a négy szezonon belül szerzett harmadik Super Bowl győzelmével vált „dinasztiává” a New England Patriots. Ha a Seahawks győzne a „hazafiak” ellen, ők azt mondhatnák el magukról, hogy sikerült duplázniuk, hiszen tavaly ilyenkor a Denvert verték fölöttébb könnyedén. Ha kőbe vésettnek tekintjük az amerikai futball ősi anekdotáját, miszerint „a mérkőzést a támadók nyerik, de a bajnokságot a védelem”, akkor nem kérdés, hogy idén is a seattle-iek emelhetik magasba a Vince Lombardi trófeát.

A Seehawks edzője, Pete Caroll korábban a Patriotsnál dolgozott: Robert Kraft, aki máig a New England Patriots tulajdonosa, három - igazából még sikertelennek sem nevezhető szezon után – menesztette őt 1997-ben, hogy odavegye az azóta már a valaha élt legjobb NFL-edzőnek is kikiáltott Bill Belichick-et.

A két edző teljesen eltérő karakter. Míg Caroll többnyire vidám és beszédes, és a szerepléstől sem riad vissza, Bill Bellichick mindig nagyon kimért és decens, leszámítva ollóval farigcsált kapucnis melegítőit, amiért a stylistok feltehetően mélyen megvetik őt. Az egyéniségüknek megfelelően Caroll a jó móka, Bellichick a kihívás szót használta, amikor a döntőről kérdezték őket.

Út a nagydöntőig
A profi amerikai focibajnokságban 32 csapat vesz részt. A nemzeti liga két konferencia egyesülésével jött létre: az AFC-ben (American Football Conference), és az NFC-ben (National Football Conference) is 16-16 csapat játszik, négy-négy csoportban (Észak, Dél, Kelet, Nyugat). A szezon egy 17 hetes alapszakaszból áll, melyben mindkét konferenciában minden csapat 16 mérkőzést játszik összesen, minden héten egyet. A januárban kezdődő rájátszásba (playoff) a két konferencia hat-hat legjobb csapata kerül, és küzd meg egymással egyenes kieséses rendszerben. A konferencia győzteseknek rendezik a nagydöntőt, a Super Bowl-t.

Az erő és a kreativitás kűzdelme

Ha le szeretnénk egyszerűsíteni a párharcot, akkor helytállónak tűnhet az elemzés, miszerint a New England támadóinak és a seattle-i védelemnek az összecsapása dönti el a küzdelmet. Ugyanakkor aki már évek óta figyelemmel követi az amerikai futball eseményeit, az pontosan tudhatja, hogy ebben a ligában a múlt, a statisztika vajmi keveset ér, inkább az dönt, hogy aznap ki akarja jobban és ki teszi magát oda keményebben a yardokért. Mielőtt azonban Al Pacino-i  szintű patetikusságba süllyednék, próbáljunk keresni valamilyen használható fogódzót a jósláshoz.

A tavalyi Super Bowl
©

A New England Patriots irányítója, Tom Brady negyedik Super Bowl győzelmére hajt, ami  a legnagyobb irányító legendák, Joe Montana és Terry Bradshaw mellé repítené őt az örökranglistán. Bár az általa irányított passzjáték a Patriots talán legnagyobb támadó fegyvere, ne feledkezzünk meg a támadók koordinátoráról, Josh McDanielsről, aki a playoffban parádésan instruálta a teljes csapatrészt, beleértve Bradyt, és akinek play hívása nyomán a Patriots nyújtja a legkreatívabb támadójátékot a ligában. Erre számtalan példát lehetne felhozni: Julian Edelman vagy Nate Solder elkapasáit épp úgy, mint amikor a csapat kimondhatatlan nevű tight endje, Hoomanawanui a falember pozíciójából indulva kapott el kulcsfontosságú passzokat.

De ugyan ki tudná megállítani ezt a támadósort, ha nem a Dan Quinn által összetett legion of boom, amely immár két éve a legjobb védelem a ligában? Bár ez az egység tavaly óta elvesztette Walter Thurmondot és a Patriots-hoz szerződött Brandon Brownert is, de ez mit sem látszik a teljesítményükön, ugyanis a Sherman-Thomas-Chancellor-Maxwell kvartett továbbra is a liga legrettegettebb secondary-jét alkotja. A méltán nagyszájú Richard Sherman irányába még a liga legjobb irányítói sem mernek passzolni, ha mégis így tesznek, akkor megkeserülik. Kam Chancellor safety pedig a brutális (ám szabályos) ütközéseivel szerzett magának a hírnevet.

Mi van, ha zöld vagyok az amerikai focihoz?
Hosszú évek óta az amerikai futball liga nagydöntője jelenti a legnézettebb műsort az USA-ban, ezért természetesen óriási a felhajtás körülötte. A mérkőzésen ugyanis nem csak a hardcore sportrajongók, hanem a laikus nézők is megtalálják a nekik megfelelő szórakozást, ami a félidei koncertet és a fél percenként 4 és félmillió dollárba kerülő, külön az eseményre tervezett reklámokat jelenti. Az amerikai foci szabályait nem lehet két bekezdésben összefoglalni. Akinek csak pár perce van, az olvassa el ezt a rövid összefoglalót. Akinek esetleg akad félórácskája, az tekintse meg ezt a videót - ennél mi nem ismerünk jobb szabálymagyarázót.

Bár papírforma szerint tényleg a Patriots támadósorán és Seahwaks védekezőfalán múlhat a mérkőzés kimenetele, az ún. szakértők szerint az is nagy kérdés, hogy a Patriots védőfala, aminek Vince Wilfork jelenti a tengelyét, vajon képes lesz-e megállítani a Seahawks futójátékát, amely Bradyt is az oldalvonal mögött tartaná.

Egy kis videós áttekintés:

Az biztos, hogy Marshawn Lynch-nek a mérkőzésen már nem az „azért vagyok itt, hogy ne büntessenek meg” lesz az ars poeticája, hanem a beast mode, ami az elmúlt négy szezonban mindig 1000 yard fölé repítette. De ha Lynch-et még sikerül is megállítani, akkor a csapat mozgékony, fürgelábú irányítója, Russel Wilson hozhatja a földön a yardokat, ugyanis az borítékolható, hogy a Darrelle Revis fémjelezte New England secondary-hátvédsor ellen borzasztóan nehéz lesz a levegőben előbbre jutni a játékkal.

Ha hétfő hajnal, akkor Sport 2

Mivel magabiztosan egyik csapat győzelmét sem lehet jósolni, így nem ajánlhatunk mást, minthogy nézzék meg az eseményt élőben. (A hvg.hu-n egy remek összefoglalót talál majd, ha a meccset minden jó szándéka ellenére átaludná.) Garantáltak az izgalmak, hiszen a két főcsoport első számú kiemeltje jutott a nagydöntőbe. A laikusoknak pedig ott van Katy Perry koncertje, vagy a rekordáron értékesített, erre az alkalomra készült reklámok megtekintése.

A Sport 2 nézői ezekből a reklámokból nem kaphatnak, de helyette kárpótolhatják magukat (az általam oly kedvelt) nézői sms-ekkel. Aki pedig maga próbálkozna ilyenek célba juttatásával, néhány jó tanácsot adunk ahhoz, miképp kell fogalmazni, hogy garantáltan kikerüljön a képernyőre:

  1. Mivel Faragó Richárd Kansas City Chiefs-rajongó, így fontos, hogy Kansas szurkolóként mutatkozzon be, mert Galuska (Gallai László) előszeretettel válogatja be a leginkább csak a kansasiek  által kedvelt csapat szurkolóinak sms-ét.
  2. A „Go Kansas!” köszönő formula mellett jó, ha odabiggyeszti, aznap van a házassági évfordulója vagy a gyerek születésnapja.
  3. Az sms-ben jelezze, hogy milyen kemény munkanap vár önre, és hogy még ennek ellenére is a végsőkig kitart a Super Bowl mellett.
  4. Merjen bekérdezni! Már az első fordulókban tegye fel azt a kérdést, hogy a szakértő urak szerint ki nyeri a Super Bowl-t, ki a liga legjobb futója, elkapója, stb.
  5. Merjen naív lenni! Kérdezzen rá bátran, mi az a holding, de ne felejtse el hozzátenni, hogy egyébként már évek óta néz amerikai focit.

Ha az ötből kettőt-hármat betart, figyelje meg, senki sem vakarhatja le az ön felvetését az sms-falról!