Eldőlt: érmekben alulmúlta Londont a magyar csapat

Eldőlt: érmekben alulmúlta Londont a magyar csapat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kajak-kenu versenyeken Kozák Danuta és a női kajakosok bravúros szereplésének köszönhetően az aranyérmekben egalizálta a magyar csapat a londoni szereplést, de ezüstből eggyel, bronzból pedig kettővel szereztek kevesebbet a magyar sportolók. A nyolcból hat aranyérmet Az úszó Hosszú Katinka, illetve - egyet-egyet párosban ls négyesben - Kozák hozott.

Négy éve nyolc aranyal, négy ezüsttel, hat bronzzal zárt a magyar csapat. A londoni eredmény nem csak a több ezüst- és bronzérem miatt szebb, hanem azért is, mert négy éve az aranyakat több sportág szállította. A Rióban is nyerő úszók, kajakosok és vívók mellett Pars Krisztián révén atlétikában is szereztek a magyarok egy aranyérmet, Berki Krisztián pedig a tornasportot juttatta olimpiai elsőséghez.  

Londonban szintén három kajakos arany született, de abból az egyiket a férfi kajakpáros hozta – Rióban pedig a férfiak nem állhattak dobogóra se. Négy éve két kajakos ezüst, és egy bronz is született, most viszont a három aranyon kívül nem hoztak érmet a kajakosok.

Egy ember kiugró eredménye mentette meg az úszócsapatot is: Hosszú Katinka három aranyérmével felülmúlta a londoni két elsőséget. Négy éve Gyurta Dániel és Risztov Éva nyert, Cseh László pedig bronzérmes lett. A riói Hosszú-és Cseh-ezüst, valamint Kenderesi Tamás és Kapás Boglárka bronzérme erősebb csapatot jelez – de csak addig, amíg az úszószövetséggel összevesző, és attól függetlenül készülő Hosszú Katinkát ki nem vesszük ebből.

A vívók viszont egyértelműen felülmúlták a londoni teljesítményt.  Akkor a címét Rióban megvédő Szilágyi Áron kard-aranya mellett nem született érem, most viszont a párbajtőrözők hármat is nyertek: Szász Emese aranyérme mellett Imre Géza ezüstöt, a csapat pedig bronzot.

Az igazi nagy veszteséget az jelentette az éremtermelésben, hogy a birkózók és cselgáncsozók közül senki sem állhatott Rióban dobogótra, míg Londonban egy-egy ezüstérmet, valamint a birkózók két, a cselgáncsozók pedig  egy bronzérmet szereztek, Elmaradt liondoni teljesítményétől az öttusa is, Marosi Ádám londoni bronzérmével szemben Rióban még pontszerző hely sem jutott nekik.

Hozzászólások