Inkább fizet Lance Armstrong, mint hogy bepereljék

Inkább fizet Lance Armstrong, mint hogy bepereljék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egybehangzó médiaértesülések szerint a doppingolással lebukott exkerékpáros ötmillió dollárt fizet az amerikai kormánynak, s ezzel elkerüli az ellene indított kártérítési pert, amely május 7-én kezdődött volna.

A Washington Post és a New York Times is azt írta, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával. A kormány eredetileg 100 millió dolláros kártérítést szeretett volna kapni a 46 éves Armstrongtól. Az illetékes minisztérium csalással vádolta meg a volt kerékpárost, mondván, milliókat fogadott el az őt és csapatát szponzoráló amerikai postától (US Postal Service), miközben doppingolással érte el sikereit a Tour de France-on.

Armstrongot az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége 2012-ben megfosztotta mind a hét Tour-elsőségétől, és örökre eltiltotta a sportágtól, miután kiderült: a sporttörténelem egyik legkifinomultabb doppingcsalását követte el. A sportoló sokáig tagadta, hogy bűnös lenne, 2013 januárjában azonban beismerte, hogy tiltott szerek használatával érte el a sikereit.

A per megindítása Armstrong korábbi csapattársa, Floyd Landis 2010-es vallomása után vált lehetségessé. Az alku szerint a "besúgó" kerékpáros még anyagi ellenszolgáltatásra is számíthat, a mostani hírek arról szólnak, hogy Armstrong 1,65 millió dollárt fizet neki.

Egy jelentés szerint az amerikai posta 2000 és 2004 között mintegy 32,3 millió dollárt adott Armstrong csapatának. A kerekes szerint azonban a US Postal tudott a doppingügyekről, és azt kifogásolta, hogy a győzelmek reklámértéke messze meghaladja az állami cég arculatát érő veszteséget.

Az exkerékpáros a különböző kártérítési eljárások során már 20 millió dollárt vesztett, most pedig 7,5 millió dollárért árulja a texasi házát.

A Washington Post azt írja, hogy a mostani megállapodással minden, Armstrong elleni ügy lezárult.

Hozzászólások