Tisztázzuk: miért a spanyolok vezetik a B-csoportot?

Tisztázzuk: miért a spanyolok vezetik a B-csoportot?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tokics Máté

Elvileg mindenben ugyanaz a mutatójuk a portugálokkal. A válasz meglepő, de jogos: a fair play igenis sokat számít a fociban.

Mind a spanyolok, mind a portugálok 3-3-at játszottak az első fordulóban (egymással), mind a két csapat 1-0-ra nyerte a második meccsét – akkor miért a spanyolok állnak az első helyen mégis a B-csoportban? Sergio Ramos bevitt egy tockost a FIFA-nak?

Elmagyarázzuk.

A FIFA szabályzata szerint a csoportkör során egyenlő pontszám esetén a jobb gólkülönbség dönt. Tehát az A csapat 8 gólt rúgott és 4-et kapott, míg a B-csapat csak 6-ot rúgott és 3-at kapott, akkor az A csapat van előnyösebb helyzetben mivel az ő gólkülönbségük +4, a B-é pedig +3. Ha a gólkülönbség is azonos, akkor a csoportmérkőzéseken szerzett több gól számít, ám a spanyolok és a portugálok is 4-4-et szereztek. Ebben az esetben a harmadik szabály se hoz döntést, ami az egymás elleni mérkőzést jelenti, ami ugyebár 3-3-mal végződött. Még mindig nem jutottunk el odáig, hogy miért a spanyolok vezetik a csoportot.

Itt jön be a képbe a fair play szabály. Ez egy pontrendszer: a sárga lap -1 pont, a sárga és piros -3, az azonnali kiállítás -4, és a sárga lap utáni azonnali kiállítás -5 pontot ér. A portugálok 2 sárgalapos figyelmeztetést kaptak a 2 mérkőzésükön, míg a spanyolok csak egyet, tehát ez az indok, amiért ők állnak az élen.

Na de mi van akkor, ha Spanyolország és Portugália is azonos eredménnyel győz az utolsó csoportmérkőzésén, és a spanyolok begyűjtenek egy sárga lapot, a portugálok pedig nem? A válasz: a sorsolás dönt. Ha az előbb leírt események történnének, akkor sorsolás döntené el, hogy ki jut tovább elsőként a csoportból, és ki kapja a papíron gyengébb ellenfelet a nyolcaddöntőben.

Sorsolásra már volt példa a futballtörténelemben, az Afrika-kupán 2015-ben, ahol Guineának és Malinak kellett a sorsban bíznia a továbbjutás reményében. Végül Guinea jutott tovább.

Hozzászólások